Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid worden belangrijkere elementen tijdens het boeken van een vakantie. In Tirol komen steeds meer initiatieven om een vakantie duurzaam en milieuvriendelijk te maken. Zo is het mogelijk om ‘’groen’’ te reizen met het openbaar vervoer zonder stress en files. Is er een keuze voor accommodaties met een groen keurmerk en serveren restaurants regionale producten. Daarnaast kan er genoten worden van de winterse activiteiten met een kleine ecologische voetafdruk.

Voor een duurzame vakantie moet je in Tirol zijn!


Duurzame heenreis naar de sneeuw, ga met de trein!

Al jaren stimuleert Tirol een heenreis met de trein en biedt rechtstreekse dag- en nachtverbindingen vanuit Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Italië, Zweden, Denemarken en Zwitserland aan. Een aantal trajecten zijn:

 • De WESTbahn rijdt komende winter voor het eerst van Wenen met stops in Kufstein en Wörgl tot naar Innsbruck.
 • De Deutsche Bahn lanceert een nieuwe rechtstreekse verbinding vanuit Frankfurt naar Innsbruck, die ICE-verbinding “Ski Express Tirol” van Hamburg naar St. Anton am Arlberg verlengd.
 • ÖBB (Oostenrijkse spoorwegen) brengt gasten vanuit het oosten van Oostenrijk en Zwitserland milieuvriendelijk en comfortabel meerdere keren per dag naar Tirol.
 • Banhofshuttle brengt de vakantiegangers vanaf de belangrijkste stations van Tirol naar de accommodatie.
 • Verkehrsverbund Tirol (VVT) zijn de regionale busverbindingen waarmee de gasten rijden door hun milieuvriendelijk verblijf in Tirol.
 • Met de winter gastenkaarten kan de bezoeker kosteloos gebruik maken van de regionale bussen en skibussen in de regio.
Duurzaam op wintersport, pak de trein

Duurzame vakantie in Tirol, eet en slaap bewust!

Steeds meer accommodaties in Tirol zetten zich in voor duurzaam toerisme. Verse producten van de boerderij in de buurt, stijlvolle kamers met regionaal handwerk, natuurlijke verzorgingsproducten op de kamer en bovenal klimaatneutraal. Een aantal ondernemers die hier mee bezig zijn: 

 • Leutascherhof (Seefeld, Tirol): Leutascherhof werd onlangs uitgeroepen tot één van de eerste klimaat neutrale hotels in Tirol. Al sinds 2008 is het 4-sterren hotel een BIO-hotel. Het certificaat is de beloning voor een jarenlange, consequente visie voor milieuvriendelijkheid en een duurzame bedrijfsvoering. Verder is het hotel op alle gebieden bezig met CO2-reductie.
 • “Bio-Hotels Tirol” zijn vaak familiebedrijven die zich bewust inzetten voor het milieu. Ze kiezen voor regionale producten en zelfs vegan of vegetarische gerechten. Verder worden natuurlijke materialen en stroom uit hernieuwbare energiebronnen gebruikt.
 • “Bewusst Tirol”: Binnen dit project zijn hotels en bedrijven te vinden die de onderscheiding als gecertificeerd regiobewust bedrijf hebben ontvangen. Ze stimuleren het gebruik van lokale voedingsmiddelen in de hotellerie en horeca in Tirol en willen de samenwerking tussen toerisme en landbouw versterken.
 • Urlaub am Bauernhof: Hierbij zijn bedrijven aangesloten waar een duurzame vakantie mogelijk is. Het zijn voornamelijk regionale biologische boerderijen die gaan voor duurzaamheid.
 • Tiroler Wirtshäuser zijn bedrijven met een sterke focus op regionale voedingsmiddelen en leveranciers.

Ook kan elke gast zelf een bijdrage leveren door verantwoordelijk gebruik van stroom en water, de bewuste consumptie van voedingsmiddelen en door niet elke dag nieuwe handdoeken of een kamerreiniging te vragen.


Duurzaam overnachten in Tirol

Duurzaam skiën in Tirol, dat is skiën met respect voor de natuur.

Niet alleen accommodaties maar ook skigebieden en liftinstallaties kiezen in toenemende mate voor duurzaamheid tijdens de wintermaanden. De Tiroler Seilbahnbetriebe investeren elk jaar in de modernisering van de installaties en de inzet van hernieuwbare energie.

 • Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis is een goed best-practice voorbeeld. Sinds enkele maanden heeft het gebied een duurzaamheidscoördinator die verantwoordelijk is voor milieubescherming. Verschillende restaurants gebruiken stroom uit zonne-energie en er wordt volledig afgezien van fossiele brandstoffen. In het restaurant Leithe Wirt dient bijvoorbeeld een speciaal ontwikkelde warmtepomp voor zowel de verwarmings-en koelinstallatie. De horeca van de Bergbahn werkt al jaren met de plaatselijke boeren samen, zodat het vlees en kaas van de almboerderijen in restaurants en hutten worden geserveerd. Het centrum van Serfaus is verkeersluw, maar de openbaar vervoer faciliteiten vanaf de parkeerplaats aan de rand van de stad zijn erg goed.
 • Het Kaunertal is in 2021 uitgeroepen tot “Best Tourism Village by UNWTO”, omdat het duurzame en toekomstgerichte toerisme hier al lang heerst. Voor het winterseizoen zijn er al enkele initiatieven. Een voorbeeld is Weißseejochbahn, die “groen” wordt aangedreven, want de energie is afkomstig van waterkracht. Ook is er een fotovoltaïsche installatie in het dalstation Karlesjochbahn gebouwd en wordt er momenteel een hulpbronnenbesparende pistemaker getest. In samenwerking met de universiteit van Innsbruck en andere gletsjer-skigebieden wordt in het Kaunertal gewerkt aan een milieuvriendelijker alternatief voor plasticfolie voor de snow farming. Het doel van al deze initiatieven is de transformatie in een energie-autonoom skigebied met hernieuwbare energie.
 • In het Pitztal wordt ook zorgzaam met het milieu omgegaan blijkt uit initiatieven. Op de Pitztaler Gletscher wordt gekeken naar een voorzichtige omgang met natuursneeuw op alpine hoogten. Bovendien wordt een derde van de stroom via een fotovoltaïsche installatie gegenereerd.
 • Het goede voorbeeld geeft ook de Bergbahnen See in het Paznauntal. Hier worden al enkele jaren sneeuwinstallaties ingezet die schone groene stroom produceren
Duurzaam op wintersport

Duurzaam is ook, te voet door de besneeuwde toppen.

De Tiroler winter laat vooral veraf van de pistes en liften zijn duurzame en milieuvriendelijke gezicht zien. Tijdens het sneeuwschoenwandelen door besneeuwde bossen, het winterwandelen naar eenzame uitkijkpunten of het rodelen met een pauze in een hut. In Tirol is het makkelijk om vakantie te vieren met de natuur en van de winter te genieten.

Veel regio’s in Tirol hebben zich bewust op wintertoerisme gespecialiseerd en bieden gasten deze belevenissen in de natuur. Bijzonder aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld uitstapjes in de natuurparken van Tirol en in het Nationaal Park Hohe Tauern waar gasten tijdens tochten onder begeleiding van een gids kennis kunnen maken met de meest oorspronkelijke kant van Tirol.

Lees ook: Winterbeleving in Oberösterreich
Duurzaam wintersport winterwandelen

Vakantie naar Oostenrijk


Meer lezen over vakanties in de sneeuw


Winterwandelen in Kartisch © Tirol Werbung, Katharina Poblotzki, Biohotel Leutascher Hof © Biohotel Leutascher Hof, Duurzaam reizen op wintervakantie © Tirol Werbung, Johann Kapferer

Nog meer interessante artikelen