Als ouder wil je dat natuurlijk dat je kind ongestoord en veilig kan spelen. Je wilt je niet druk hoeven maken over het speelgoed.  Hou er dan rekening mee dat niet al het speelgoed even veilig of geschikt is. Het kan lastig zijn om het juiste speelgoed te selecteren voor jouw kindje. Hieronder 5 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van houten babyspeelgoed.

Wat is voor jou belangrijk bij de aanschaf van babyspeelgoed?

houten speelgoed

Leeftijdsadvies

Elk speelgoed heeft een advies voor de leeftijd. Het geeft aan wat er wel en wat er niet geschikt voor kinderen onder de 3. Kinderen van deze leeftijd hebben de neiging om nog veel in de mond te stoppen. Het risico bestaat dat ze bij kleine en losse onderdelen kunnen stikken. Let hierbij ook op batterijen. In speelgoed zitten die vaak verstopt of goed afgesloten, maar kinderen kunnen ze er wel uithalen

Ook kan het spel voor een kind te lastig zijn en daarom niet passend en ongeschikt. Dit heeft dan niks met losse onderdelen te maken. Heb je net als wij meerdere kinderen in huis, kun je ervoor kiezen om kinderen een  apart hoekje te geven. Zo kun je voorkomen  dat de kleinste van het stel met het speelgoed van de oudere kinderen gaat spelen. Het klinkt leuk, maar in de praktijk gaat dit niet altijd op.

houten speelgoed

Test het speelgoed

Kijk of het speelgoed een sterke geur heeft. Het speelgoed onveilig is kan het zichzelf verraden door een sterke en/ of onaangename geur. Ga dan ook voor speelgoed dat geurloos is of een milde geur bevat. Let ook op af er aan het speelgoed scherpe randjes of puntjes zitten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kind zich bezeerd tijdens het spelen. Check als laatste of alle onderdelen stevig vast zitten. Gaat er wel iets los, dan kunnen er scherpe randjes ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

houten speelgoed

Interesse van het kind

Wat een kind leuk vindt en waar de interesse ligt is ook afhankelijk van de leeftijd. In de eerste 2 jaar leren baby’s heel erg veel. Kinderen spelen niet om te leren, maar leren juist door te spelen. Spelen helpt je baby bijvoorbeeld bij de oog- handcoördinatie en de motoriek. Na ongeveer 3 maanden begint een baby naar speelgoed te grijpen. Geschikt speelgoed kan dan een babygym of een speelpop zijn. Na een jaar komen de eerste stapjes en met een leuk trekdier zal het de hele kamer doorgaan.

Houten speelgoed

Wij zijn hier in huis gek op houten babyspeelgoed en over het algemeen is dit erg veilig. Heel soms kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Dit zit vooral in de lak, maar ook triplex en spaanplaat kunnen schadelijke bindmiddelen bevatten. Bij Hape worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan de strikte kwaliteit- en veiligheidstandaarden.

houten speelgoed

Op zoek naar een leuk en origineel kraamcadeau? klik dan hier..

CE- markering

Als het speelgoed een CE- markering heeft, dan voldoet het aan de Europese regelgeving. Het is dan nog wel de vraag of het speelgoed veilig is omdat er weinig controle op is. Keurmerken waar wel uitgebreide controles plaatsvinden zijn de Britse Standaard BS het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM

Heb jij nog een tip waar je zeker aan moet denken?

5 tips aanschaf houten speelgoed


Nog meer interessante artikelen