Tips en inspiratie voor Israël!

No post found

Op vakantie naar Israël

Het staat buiten kijf – voor een klein land overtreft Israël steevast alle verwachtingen als vakantiebestemming. Of het nu gaat om religieuze en historische bezienswaardigheden, de prachtige brede stranden van Tel Aviv, verbazingwekkende natuur, skiën in het noorden en duiken in het zuiden, het verkennen van boetiek wijngaarden en oude opgravingen of gewoon dwalen door de straten, er is genoeg in dit land om meerdere vakanties mee te vullen. Maar wat als je voor het eerst een bezoek brengt, met een beperkte hoeveelheid tijd om in dit ongelooflijke land door te brengen?

Lees ook-> Israël met kinderen: 10 tips voor een unieke vakantie!

De taal in Israël

Israël heeft drie officiële talen: Hebreeuws, Arabisch en Engels. Nederlanders spreken goed hun talen omdat praktisch niemand over de grens onze taal spreekt. Hetzelfde geldt voor Israëli’s, daardoor moeten ze wel andere talen spreken. Met Engels kan je overal terecht. Bijna elke bezienswaardigheid, winkel en eet- en drinkgelegenheid heeft personeel dat vloeiend Engels spreekt. Verder zijn straatnaamborden allemaal in het Engels vertaald.

Het weer in Israël

Israël is een echte year round bestemming. Tijdens de wintermaanden is het klimaat in het zuiden van Israël aangenaam, in het noorden is het een stuk frisser. In Jeruzalem kan het dan zelfs sneeuwen. Het voor- en najaar zijn populaire reistijden, het klimaat is dan in heel Israël prima! Ideaal voor sightseeing. In de zomermaanden kan het kwik snel oplopen, in Tel Aviv wordt het dan zo’n 30-35°C. In Eilat kan het zelfs boven de 40 °C worden.

Lees ook-> Dit zijn de 7 must-see plekken in Israël!

De sjabbat en feestdagen

De sjabbat en Joodse feestdagen beginnen voor zonsondergang en eindigen 25 uur later, ongeveer een uur na zonsondergang. Winkels en kosjere restaurants zijn dan gesloten. Sommige restaurants blijven open, vooral in drukke uitgaansgebieden in seculiere steden zoals Tel Aviv. De markten en supermarkten zijn ook gesloten, maar er zijn enkele kleinere winkels en kiosken die het hele weekend open zijn. Ook rijdt er geen openbaar vervoer. Bussen en treinen rijden pas weer na zonsondergang. In het weekend en gedurende feestdagen kan je toch gemakkelijk reizen omdat je kunt wandelen, een stadsfiets kunt huren of de sjiroet-minibusjes kunt gebruiken die zeven dagen per week rijden. Hoewel hun service beperkt is in vergelijking met de normale busdienst, zijn ze erg handig in het weekend. Taxi’s zijn altijd beschikbaar, ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Beste reistijd Israël

Vaak wordt de lengte van een reis naar Israël bepaald door schoolvakanties of hoe lang je vrij kan nemen van je werk. Dat betekent dat er vaak maar een beperkte tijd beschikbaar is. Het is echter een veilige gok om te zeggen dat, of je nu een week of een maand hebt, je lang niet alles kunt zien wat dit land te bieden heeft. Tien dagen tot twee weken is waarschijnlijk de beste tijdsduur om zonder haast een goed gevoel te krijgen van Israël en de belangrijkste bezienswaardigheden, vaak inclusief wat tijd om bij te komen en te relaxen.

Reizen in Israël

Ongeveer de helft van de mensen die Israël voor het eerst bezoekt, boekt een groepsrondreis. Men denkt vaak ten onrechte dat het lastig is om in Israël zelf rond te reizen. Hoewel een groepsreis een leuke en informatie manier van reizen is, is het niet noodzakelijk om dat te doen. Je kunt heel gemakkelijk een auto huren en zelf het land ontdekken. De bewegwijzering is ook in het Engels en er wordt rechts gereden. Sommige reizigers besluiten één vaste standplaats te kiezen en maken dan van daaruit dagtochten, soms met een enkele overnachting elders. Anderen kiezen ervoor om rond te toeren en een paar nachten op een aantal plaatsen te blijven. Ook met de bus en de trein kan je het land goed bezichtigen.

Je boekt je vakantie naar Israël via: