Jo Frost, wie kent haar niet. Ik denk dat iedereen deze naam wel kent, zeker als je kinderen hebt. Jo Frost staat bekend als opvoedkundige en heeft gewerkt als “nanny” bij verschillende gezinnen en met succes. Ze is in Nederland vooral bekend van het programma : “Eerste Hulp Bij Opvoeden” en ” Nanny On Tour”. Daarnaast heeft ze ook verschillende opvoedboeken geschreven. Jo Frost stond open voor een interview en ik was 1 van de gelukkige die haar telefonische mocht interviewen. Hoe gaaf is dat! Ik heb haar gewoon gesproken:)

Jo Frost Killer Kids

Jo Frost: Killer Kids

Jo Frost heeft een vierdelige documentaire gemaakt ‘Jo Frost: Killer Kids’. Jo Frost duikt in het leven van kinderen die een moord gepleegd hebben. Waarom doen kinderen dit? Kunnen we deze kinderen zelf verantwoordelijk houden voor deze daden? Jo Frost is een ontzettend ervaren opvoedexpert en ze geeft antwoord op dit soort vragen door in gesprek te gaan met experts en familieleden van deze “killer kids”.

Eigenlijk kan ik het nog steeds niet geloven dat ik deze bijzondere vrouw aan de telefoon had. Een dag van te voren hoorde ik dat ik haar mocht interviewen en werd spontaan zenuwachtig. Het voelde als een eer en erg speciaal. Maar goh wat stel je deze vrouw voor vragen en dan ook nog in het Engels. Kijk het verstaan dat is een eitje, maar met zenuwen een gesprek in een andere taal voeren dat is andere koek. Na een voor zover mogelijke voorbereiding was ik er klaar voor! Ik had genoeg vragen en wilde van alles weten. Toch was ik op zoek naar de juiste vragen, wat voor mij alles omvattend zou zijn. Uiteindelijk heeft Jo Frost mij op 1 vraag heel veel antwoorden gegeven!

Telefonisch interview

U heeft een hoop ervaring met kinderen, wat was voor u de reden om Killer Kids te maken?

Jo Frost vertelde over haar ervaring met kinderen. Kinderen zijn van nature onschuldig, brengen geluk met zich mee, geven liefde maar waarom kunnen ze dan toch zoiets vreselijks doen? Kinderen gaan op ontdekking maar welke gelegenheid brengt kinderen zover dat ze een ander van het leven beroven. Jo Frost wilde weten, wat de reden is dat kinderen dit doen. Samen met professionals en familieleden gaat ze op ontdekking. Een antwoord is voor ieder anders, geen conclusie, wat jij gelooft. Je kan hier met anderen over in discussie gaan. Het is een eigen reis geweest om voor haar zoveel mogelijk vragen beantwoord te krijgen via familieleden maar ook via professionals. Vragen die heel veel mensen hebben als ze horen over moordende kinderen.

Ik werk met kinderen van 12 tot 18 jaar. Als Remedial Teacher werk ik ook met Special Need kinderen is het mogelijk dat er hier binnen de school ook een Killer Kid rondloopt? Zijn er signalen?

Wat ik me afvroeg en waar het tijdens het gesprek ook over ging is of iets aangeboren is. Van nature kunnen kinderen dit meekrijgen maar het is maar net hoe je er verder mee omgaat. Jo Frost sprak met een neuroloog om inzicht in de hersenen van kinderen te krijgen. Kinderen groeien vaak onschuldig op maar wat als dit niet zo is? Als ouders, hulpverleners, leraren en andere die met kinderen werken moeten we ze een goed fundament meegeven. We moeten hier ook alles aan doen om een kind te laten slagen en succesvol op te laten groeien. We moeten kinderen helpen, kijken of we zulk gedrag kunnen voorkomen. Zeker ook kijken wat er met een kind aan de hand is. Kinderen die al vanaf kleins af aan gepest worden en dan in erge mate, kunnen dit op iets af reageren zoals bijvoorbeeld een huisdier. Dit kunnen signalen zijn en het is belangrijk dat we in gesprek gaan. Ook een thuissituatie kan van belang zijn, als (mede) opvoeder moet je oplettend zijn en dit in de gaten houden. Ik weet uit ervaring vanuit mijn werk dat niet alles altijd heel rooskleurig is thuis en dat er heel veel kan afspelen waar niemand iets vanaf weet. Ga op onderzoek uit, kijk goed en beidt structuur aan kinderen. Er zijn heel veel ingrediënten nodig om te komen tot zo’n vreselijke daad!

Het zijn allemaal stuk voor stuk heftige verhalen, kunt u dat wel loslaten ?

Loslaten is lastig. Je neemt zoiets altijd mee naar huis. Uiteindelijk moet je het wel loslaten.Deze kinderen hadden misschien geen goed fundament maar we zullen niet goed praten wat ze hebben gedaan. Deze kinderen hebben zelf de keus gemaakt om iemand om wat voor reden dan ook te vermoorden en daar zullen ze mee moeten leren leven. Bij 1 van de verhalen wist een leraar waarom een kind dit gedaan had en dat maakt het heftig. Want is er wel genoeg gedaan om dit mogelijk te voorkomen?

Wat Jo Frost vooral ook meegaf is dat deze kinderen nu allemaal gevangen zitten wel dan niet op een psychische afdeling. Ze zullen in de 30 zijn als ze vrijkomen en hebben dan nog een heel leven voor zich. Hoe weten we of dat ze dit niet weer zullen doen als ze vrijkomen? Krijgen ze de hulp die ze nodig hebben?

Documentaire

Komende vrijdag 23 februari om 21:30 start de 4 -delige documentaire op RTL 5. In deze eerste aflevering verdiept Jo Frost in de moordzaak van Daniel Bartlam. In april 2011 vermoordt hij als veertienjarig jochie zijn eigen moeder. Hij slaat haar dood met een hamer en steekt vervolgens het huis in brand. Om niet verdacht te lijken, besluit hij als een ware hero het brandende huis uit te lopen met zijn jongere broertje in zijn armen. Stiefvader Simon Matters neemt Jo mee naar die afschuwelijke dag, waarop hij nietsvermoedend tijdens zijn werk werd gebeld over dit drama.

Je vraagt je af wat hier is misgegaan dat een kind zijn eigen moeder vermoord. Het is schokkend dat hij deze daad wilde verbloemen. Had het voorkomen kunnen worden? De stiefvader dacht van wel….

Ga jij deze bijzondere documentaire kijken?

Jo Frost Killer Kids
Credit: Ali Painter / ©Sky

⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗⊗

De afbeeldingen in deze blog is eigendom van RTL. Fotograaf is iemand van RTL en in overleg mocht ik deze gebruiken.

Nog meer interessante artikelen

6 reacties

  1. Jeetje, heftig zeg. Ik kende deze docu nog niet maar heb zojuist op ‘opnemen’ gezet. Ga het zeker terug kijken

  2. Wauw, wat gaaf dat je haar hebt gesproken! Leuk interview, ben benieuwd naar de documentaire.

Reacties zijn gesloten.