Samen spelenderwijs de schilder Johannes Vermeer leren kennen: dat is het idee van de familie tentoonstelling Hallo Vermeer! die vanaf 9 juli te beleven is in het Mauritshuis in Den Haag. Het Mauritshuis bestaat dit jaar 200 jaar en viert dit met een aantal bijzondere tentoonstellingen, waaronder Hallo Vermeer!, speciaal voor families met kinderen tussen 3 en 11 jaar. Ze stappen een andere wereld binnen: Delft in de 17de eeuw. Entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar. 

Mauritshuis. Hallo Vermeer!

Wie is nu eigenlijk Johannes Vermeer?

Johannes Vermeer (1632-1675) is een van de beroemdste schilders uit de Hollandse 17de eeuw. Hij is bekend om zijn intieme huiselijke taferelen met een fenomenale lichtweergave. Ook in andere schilderijen van hem, zoals het beroemde Meisje met de parel en Gezicht op Delft, wist Vermeer een ingetogen en bijna tijdloze sfeer te verbeelden. Vermeer werkte altijd erg lang aan een schilderij en zijn oeuvre is maar klein – we kennen slechts 36 werken van zijn hand. Naast schilder was Vermeer ook kunsthandelaar en taxateur van schilderijen.

Stap in het Delft uit de tijd van Vermeer in het Mauritshuis!

In verschillende 17de -eeuwse huisjes kom je samen spelenderwijs meer te weten over Johannes Vermeer. De huizen zijn nagebouwd naar voorbeelden uit de schilderijen van Vermeer of in sommige gevallen huizen die nog steeds te zien zijn in Delft. Diverse huizen hebben een betekenis gehad in het leven van Vermeer en in de huizen worden verschillende activiteiten aangeboden aan de hand van een thema. Verkleden, puzzelen, filmpjes kijken, er is van alles te doen, interessant voor jong en oud. Je kunt je onder andere verkleden als het Meisjes met de Parel, ruiken hoe het rook in de tijd van Vermeer en de schilderijen van Vermeer volgen in hun reis over de wereld naar verschillende musea en eigenaren.

Mauritshuis. Hallo Vermeer!

Maak zelf een kunstwerk in het Mauritshuis

Daarna ga je in de Kunstwerkplaats zelf aan de slag om een kunstwerk te maken. Bezoekers hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een gevarieerd programma kinderactiviteiten om Vermeer nog beter te leren kennen en de kunstenaar in jezelf te ontdekken, onder begeleiding van enthousiaste en deskundige museumdocenten. Naast spelen en knutselen kun je ook echte schilderijen van Vermeer bewonderen. Oog in oog met het Meisje met de parel of het Gezicht op Delft. Ze hangen tussen andere wereldberoemde schilderijen in het Mauritshuis.

Mauritshuis. Hallo Vermeer!

In Hallo Vermeer! wordt rekening gehouden met de verschillende leeftijdscategorieën. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen in de leeftijd waarop ze nog niet kunnen lezen en schrijven en kinderen die dit al wel kunnen.

Hallo Vermeer!  is te bezoeken in de periode van 9 juli t/m 28 augustus 2022.

Meer informatie over het Mauritshuis van je hier

Meer tips voor een leuk museum:

> PreHistorisch Dorp in Eindhoven; reis 15.000 jaar terug in de tijd!

Boek de leukste uitjes met korting!

Nog meer interessante artikelen