Speurtochten, wie is er niet groot mee geworden! Wat is er nu leuker en spannender voor een kind dan een speurtocht. Op zoek naar een schat of een ander einddoel. Je kunt allerlei verhalen verzinnen om een geweldige speurtocht uit te zetten. Het is niet moeilijk om dit zelf uit te zetten en het leuke is je kunt steeds variëren. In dit artikel neem ik je mee met een speurtocht door je huis.

Je moet ergens beginnen

Speurtochten zijn ontzettend leuk en je kunt ze voor heel veel momenten gebruiken. Tijdens een speelafspraakje, een kinderfeestje of gewoon tijdens een vakantiedag thuis.

De plaats van de speurtocht

Een speurtocht kun je overal doen en uitzetten. Je kunt denken aan:

  • In huis
  • In de tuin
  • In de wijk waar je woont
  • ergens in de natuur.

Waar je de speurtocht wilt uitzetten is zeker belangrijk , maar hangt wellicht ook van het weer af. Het is belangrijk dat er verstop plekken in de buurt zijn en eventueel plekken waar je opdrachten kunt laten uitvoeren. Heb je bedacht de speurtocht op een plek te doen waar veel mensen komen, dan is de kans natuurlijk aanwezig dat de aanwijzing is weg gehaald.


Een speurtocht met een verhaal

Het hoeft niet, maar soms is het heel leuk om aan de speurtocht een verhaal te hangen. Maak er een spannend verhaal van en blijf in dit thema. Zijn kinderen piraten op zoek naar een schat, zorg dat ze er als piraat uitzien en maak een mooie schatkaart.

Er zijn genoeg leuke verhalen om te bedenken, je creativiteit kan helemaal losgaan maar het hoeft natuurlijk niet. Alleen een speurtocht is ook al leuk en je zult zijn dat kinderen zich ook dan prima vermaken. Bedenk wel of de speurtocht voor een groep is of individueel.

Ben je van plan om met een thema te werken, werk dit thema dan helemaal uit. Denk aan hoe je het wilt vormgeven, schrijf het verhaal kort op, zorg voor de spullen en welke aanwijzingen je wilt gebruiken. Niet geheel onbelangrijk is “de schat” die uiteindelijk gevonden kan worden. Dit kunnen heel veel dingen zijn zoals een lekkere cake, iets wat met het thema te maken heeft of een heerlijke filmavond thuis op de bank met een bakje chips.


Het uitzetten van de speurtocht kan beginnen

Je hebt helemaal duidelijk wat je thema is, het verhaal is duidelijk en je weet voor wie de speurtocht is. Nu kan het uitzetten beginnen!

Hoe je een speurtocht uitzet kan op verschillende manieren, hieronder deel ik een aantal ideetjes.

  • Pijlen: dit is de manier waar je als eerste aan denkt . Wellicht ook een van de makkelijkste manieren. Teken de pijlen op de grond en maak op deze manier de route. Zorg dat ze duidelijk zichtbaar zijn! Je kunt pijlen ook uitprinten en deze plastificeren, zodat je ze vaker kan gebruiken. Gebruik je pijlen die je uitprint dan hoeven deze natuurlijk niet op de grond, maar kun je ze ook op ooghoogte hangen.
  • Touwtjes: hang fel gekleurde touwtjes op de route zodat de speurder deze moeten volgen.
  • Opdrachten of raadsels: Maak verschillende opdrachten en als kinderen deze opdrachten hebben uitgevoerd kunnen ze een aanwijzing verdienen. Een aanwijzing naar een volgende plek waar ze weer een opdracht moeten uitvoeren.
  • Foto’s: geef aan de speurders foto’s mee met een nummer. Ze gaan opzoek naar het voorwerp wat op de foto staat en hebben ze deze gevonden kunnen ze door naar de volgende foto
  • Kaart: maak een echte schatkaart op papier. Je kan een papier oud laten lijken door een wit vel met thee nat te maken. Of brand de zijkanten af. Teken op deze schatkaart een route en het speuren kan beginnen.

Einde van speurtocht

Het is wel leuk om een echt eind te hebben bij een speurtocht. Is het een echte schatkist? Een doos met lekkers? Of een hele leuke verrassing? Maak in ieder geval duidelijk zichtbaar dat de speurtocht hier is afgelopen.

Een speurtocht door je eigen huis

Klik op onderstaande knop om de speurtocht te downloaden.. Je krijgt verschillende pijlen en leuke opdrachten om je speurtocht tot een succes te maken!

Nog meer interessante artikelen

6 reacties

  1. Wat een super leuk idee van de speurtocht in huis. Die gaan we deze vakantie mooi uitproberen 🙂 dankjewel!

Reacties zijn gesloten.