Beleef de geschiedenis van Nederland bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, dat vanaf 1 april het hele jaar is geopend! Kom oog in oog te staan met de hunebedbouwers, Bataven en de Romeinen. Ontdek hoe de mensen van toen tijdens de Middeleeuwen leefden. Of hoe er handel werd gedreven in de Hanzesteden. En… word zelf onderdeel van de Beeldenstorm. Vele hoogtepunten (maar ook dieptepunten) uit ‘Onze Vaderlandsche Geschiedenis’, hét thema van dit jaar, passeren de revue tijdens je reis terug in de tijd.

Terug in de tijd met ’t Veluws Zandsculturenfestijn

Tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn start je reis zo’n 3.000 jaar voor Christus bij de hunebedbouwers. Ruim 100 zandbeelden later en vele indrukken rijker, eindigt je bezoek bij het hedendaagse Koningshuis. Werkelijk van alles komt voorbij. Van de aanwezigheid van de Romeinen in het zuiden van ons land en de Friezen die ten noorden van de Rijn woonden tot het kasteel- en kloosterleven, het VOC verleden en onze Hollandse Meesters. Ook de pest en de slavernij ontbreken niet in dit geschiedenisverhaal dat wordt uitgebeeld in zand.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Met ’t Veluws Zandsculpturenfestijn word je onderdeel van de geschiedenis

Tijdens je wandeling bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn val je van de ene verbazing in de andere. Zo zijn er verschillende scenes groots aangepakt, die bestaan uit een mix van indrukwekkende zandbeelden, echte voorwerpen, muziek, geluiden en bewegende projecties. Dit alles zorgt er gegarandeerd voor dat je als bezoeker het idee krijgt dat je onderdeel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. Zo is het leven binnen de kasteelmuren prachtig uitgebeeld. Of wat dacht je van een scene in de haven van Hanzestad Deventer met op de achtergrond de toren van de Lebuinuskerk. Er is een schip aangemeerd, je ziet kooplieden handelen en in de verte hoor je matrozengezang, het geluid van rollende biervaten en laat de scheepsbel regelmatig van zich horen.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Maak tijdens ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kennis met de Tweede Wereldoorlog

Heb je het over ‘Onze Vaderlandsche Geschiedenis’, dan mag een belangrijke gebeurtenis zoals de Tweede Wereldoorlog niet ontbreken. Daarom hebben de makers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn een unieke expositie samengesteld waarbij alles in het teken staat van ‘het dagelijkse leven tijdens de oorlog’. Hier maak je kennis met een wereld in het klein. Honderden, handgemaakte miniaturen en gebouwen en straten van zand gaan perfect op in hun omgeving. Alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5. Eén ding is zeker, je blijft kijken en ontdekt steeds weer wat nieuws.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Test je kennis tijden ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Wil je je kennis testen? Geen probleem! Tijdens de route langs de levensechte beelden, die stuk voor stuk zijn gemaakt door (inter)nationale zandkunstenaars, kom je verschillende vragen tegen over onze Vaderlandsche Geschiedenis. Wie was Willem van Oranje, waar staat VOC voor, wat heeft Christiaan Huygens uitgevonden en wat deed Erasmus eigenlijk? Kom van alles te weten over de Beemster, de Grachtengordel, gebroeders de Wit en Piet Heijn. Lever na afloop je antwoorden in en maak kans op leuke prijzen! Tevens ga je interessante informatie terugzien op de ‘Wist u dat’ tekstborden die bij de zandsculpturen staan opgesteld. Leuk is het ook om aan het begin van je route de gratis audiotour te downloaden op je telefoon. Tip! Neem oortjes mee zodat je optimaal kunt luisteren naar bijzondere verhalen over onze ‘Vaderlandsche Geschiedenis’ door de eeuwen heen. En… aan sommige beelden wordt (bewust) nog gewerkt. Op deze manier zie je hoe een beeld tot stand komt. Stel gerust je vragen aan de carver! Want… weet jij welke gereedschappen ze gebruiken, hoe ze te werk gaan en welk zand het meest geschikt is?

't Veluws Zandsculpturenfestijn

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is een bijzonder dagje uit!

Het complete park is fraai aangekleed met decoratiemateriaal en prachtige muurschilderingen. Maar dat is nog niet alles! Ook gaan de makers van ‘De Grote Tuinverbouwing’, hét groenste televisieprogramma van Nederland, er binnenkort voor zorgen dat het buitenterrein wordt omgetoverd tot een kleurige bloemenzee zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen. Heb je alle zandsculpturen bekeken, dan kun je buiten op het terrein van de Beeldentuin nog even op je gemak tuinideeën opdoen. Of geniet van een heerlijke lunch of high tea binnen of op het terras bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin. In deze sfeervolle lunchroom word je door onder andere mensen met een verstandelijke beperking op je wenken bediend. Zin om nog even te shoppen? In de twee verdiepingen tellende woonwinkel van ruim 1300 vierkante meter vind je alles voor in en om het huis.

't Veluws Zandsculpturenfestijn

Prijzen en openingstijden

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is vanaf 1 april het gehele jaar geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.30 uur (zondag is het park gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
–    0 t/m 5 jaar: gratis
–    6 t/m 12 jaar: € 6,50
–    13 jaar en ouder: € 12,50
De auto kun je gratis parkeren en het gehele park is rolstoelvriendelijk. Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Nog meer interessante artikelen