Iedereen hoor je regelmatig over de economie en dat we minder te besteden hebben. Dat zal zeker in een bepaald aantal gevallen zo zijn. Toch zijn er jaarlijks ongeveer 1 miljoen Nederlanders die op wintersport gaan. Het grootste gedeelte reist vooral naar de Alpen om te skiën en te snowboarden. Maar er zijn ook steeds meer mensen die tijdens hun vakantie gaan winterwandelen. In de winter worden in diverse Alpenregio’s speciale winterwandelingen uitgezet; de besneeuwde wandelpaden worden geprepareerd en toegankelijk gemaakt voor wandelliefhebbers. Dat winterwandelen steeds populairder wordt, merkt ook de vakantieregio Kufsteinerland in Tirol, Oostenrijk.

Wandelen op een na meest beoefende sport in Nederland

De afgelopen jaren heeft de wandelsport in Nederland een enorme groei doorgemaakt. Zelf ben ik geen fanatieke sportschool bezoeker maar wandelen kan ik elke dag wel doen. Het is voor mij dan echt een Mindful wandeling, gewoon even mijn hoofd leegmaken aan het begin of aan het einde van een dag. Een grote wens is de Nijmeegse 4 daagse en ooit zal ik die van mijn bucketlist af kunnen strepen:)

Winterwandelen Oostenrijk Kufsteinerland

Na fitness, is wandelen de meest beoefende sport in ons land volgens het NOC-NSF. Het maakt van alle sporten ook de grootste stijging door. Dat wandelliefhebbers hun hobby ook graag in de Alpen uitoefenen lijkt een logisch gevolg van deze trend. Wandelaars reizen niet alleen in de zomer af naar de Alpenlanden, maar ook steeds vaker in de winter. Wandelen door een prachtig besneeuwd landschap wint snel aan populariteit.

100 km aan winterwandelpaden in het Kufsteinerland

Een regio die al jaren inzet op het product winterwandelen is het Kufsteinerland in Oostenrijk. In deze Tiroolse vakantieregio vlakbij de grens met Duitsland, worden dagelijks zo’n 100 km aan wandelpaden geprepareerd. De vakantieganger kan kiezen uit diverse routes die verschillen qua lengte en niveau, maar ook het aantal hoogtemeters dat geklommen en afgedaald moet worden. Hierdoor vinden zowel beginnende als ervaren wandelaars een geschikte route. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er jaarlijks valt, is winterwandelen mogelijk tot ongeveer midden maart.

Winterwandelen in het Kaisertal: mooiste plek van Oostenrijk

De meest bijzondere winterwandeling van de regio Kufsteinerland voert door het Kaisertal, dat een beschermd natuurgebied is. Dit dal werd door de Oostenrijkers verkozen tot mooiste plek van hun land. Tijdens de wintermaanden is dit verscholen pareltje, een absolute must-do voor winterwandelaars. Voordat wandelaars echt in het dal zijn, moeten eerst de 285 treden van de zogenaamde Kaiserstieg beklommen worden. De totale wandeling duurt zo’n 3 uur, is 8,2 km lang en er moeten 370 hoogtemeters overbrugd worden.

Ontspannen na een winterwandeling

Toename aantal winterwandelaars in het Kufsteinerland

Vanessa Klaus van het plaatselijke toerismebureau geeft aan dat zij de trend van het winterwandelen duidelijk merkt en de regio speelt hier actief op in. “Er zijn veel toeristen die op zoek zijn naar een activiteit en een omgeving die hen helpt te onthaasten. De rust en de mooie besneeuwde omgeving zorgen voor ontspanning en laden de batterij weer op. In onze vakantieregio spelen we hier verder op in door speciale arrangementen aan te bieden, waarbij men niet alleen een accommodatie boekt, maar ook deel kan nemen aan een gratis activiteitenprogramma rondom de thema’s natuur, gezondheid en cultuur. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld meegaan met een fakkelwandeling in de avond of een begeleide wandeling op speciale sneeuwschoenen. We merken dat zowel jong als oud van de wandelingen in de sneeuw geniet.

Nog meer interessante artikelen