Het Noorderlicht, ook bekend als Aurora Borealis, is een natuurlijk fenomeen dat zich voordoet in de nachtelijke hemel in de poolgebieden. Dit prachtige lichtspektakel trekt jaarlijks duizenden toeristen naar het noorden van Scandinavië, Canada, Alaska en Rusland. Maar wat is het Noorderlicht precies?

In dit artikel zullen we ingaan op de wetenschappelijke uitleg van dit verschijnsel en hoe het tot stand komt.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een lichtverschijnsel dat ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon de atmosfeer van de aarde binnendringen. Dit gebeurt voornamelijk rond de magnetische polen van de aarde. Het Noorderlicht is dus eigenlijk een interactie tussen de zonnewind en het magnetische veld van de aarde.

Het noorderlicht, een natuurverschijnsel

Het Noorderlicht is een prachtig natuurlijk fenomeen dat ontstaat door een interactie tussen de zonnewind en het magnetische veld van de aarde. Het is voornamelijk te zien in de buurt van de magnetische polen van de aarde en in de wintermaanden wanneer de nachten lang zijn en de lucht helder is. Het Noorderlicht kan verschillende kleuren hebben, waarvan groen en roze het meest voorkomen. Het is een unieke ervaring om dit spektakel zelf te kunnen aanschouwen en wordt dan ook door velen op de bucketlist gezet.


Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Het ontstaan van het Noorderlicht begint bij de zon. De zon zendt voortdurend elektrisch geladen deeltjes uit, ook wel zonnewind genoemd. Wanneer deze deeltjes de atmosfeer van de aarde binnendringen, botsen ze met de gassen in de atmosfeer. Hierbij komt energie vrij, die wordt omgezet in licht. Het is deze lichtenergie die we zien als het Noorderlicht.


De kleuren van het Noorderlicht

Het Noorderlicht kan verschillende kleuren hebben, maar de meest voorkomende zijn groen en roze. De groene kleur wordt veroorzaakt door zuurstofatomen op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven de aarde. De roze kleur wordt veroorzaakt door stikstofatomen op een hoogte van ongeveer 120 kilometer boven de aarde. Het Noorderlicht kan ook andere kleuren hebben, zoals blauw, geel en paars, maar deze zijn minder vaak te zien.


Waar en wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht is het beste te zien in de wintermaanden, wanneer de nachten lang zijn en de lucht helder is. Het verschijnsel doet zich voornamelijk voor in de buurt van de magnetische polen van de aarde, dus in Scandinavië, Canada, Alaska en Rusland. Maar ook op andere plekken op het noordelijk halfrond, zoals IJsland en Schotland, is het Noorderlicht te zien.

Het noorderlicht, een natuurverschijnsel

Regel jouw reis zelf naar het noorderlicht


Liever een pakketreis boeken om het noorderlicht te zien?

  • Winterbeleving met de ANWB
  • Ga met TUI op zoek naar het noorderlicht in IJsland