Den Helder is een kleine stad in het noorden van Nederland, en is vooral bekend vanwege de Marinebasis en het historische verleden als vestingstad. Maar Den Helder heeft meer te bieden dan dat! Er zijn een aantal geweldige musea in de stad, waar je kunt verdwalen in de geschiedenis en de kunst.

Hieronder geven we je 4 tips voor een museumbezoek in Den Helder.

Fort Kijkduin een historisch Fort in Den Helder

Fort Kijkduin is een historisch fort dat dateert uit de zeventiende eeuw. Het ligt in Den Helder, aan de noordwestkust van Nederland. Bij het bezoeken van dit Fort treed je in de voetsporen van Napoleon. Het fort was oorspronkelijk bedoeld om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Tegenwoordig is het een toeristische attractie.

Het fort biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Nederland. Je kunt er rondlopen en alles leren over de verschillende periodes in de geschiedenis van het fort. Ook kun je er verschillende soorten oorlogsvoertuigen bekijken.

Wat ontzettend leuk is aan Fort Kijkduin is dat ze naast alle historie ook een aquarium hebben met heel veel verschillende vissen.

Bezoek het Marine Museum op het oude Rijkswerf in Den Helder

Het Marine Museum in Den Helder is een schitterend museum dat zich richt op de Nederlandse marinegeschiedenis. Het museum is gehuisvest in een oude kazerne uit 1811, waar je alles kunt leren over de mariniers en de geschiedenis van de Nederlandse marine. Er is ook een replica van een marinierskazerne uit 1750 te zien, waar je kunt zien hoe de mariniers vroeger leefden.

Of je nu wel of niet iets hebt met de Marine, het is zeker een aanrader. Je mag op verschillende boten en dan is een bezoekje aan echte duikboot misschien wel het hoogtepunt.

Marine museum Den Helder

Het Reddingmuseum in Den Helder

In Den Helder is het Reddingmuseum gevestigd. Het museum bevat een grote collectie van scheepsmodellen, foto’s, documenten en andere materialen die de geschiedenis van redding op zee in Nederland vertellen. Het museum is open voor het publiek en biedt ook een aantal educatieve programma’s voor kinderen. Het is interactief wat het ontzettend leuk en leerzaam tegelijk maakt.

In het museum kunnen bezoekers onder andere leren over de verschillende soorten reddingsboten en de geschiedenis ervan. Ook is er aandacht voor de mensen die zich inzetten voor redding op zee. Het museum is zeer geschikt voor een dagje uit met het gezin of vrienden. De kinderen van de museumkids hebben het museum beoordeeld met een mooie 8.7.

Wat helemaal een hoogtepunt zal zijn van je bezoek aan dit museum is de VR- experience “Volle kracht vooruit, man overboord”. Je zult tijdens deze virtual reality een echt bemanningslid zijn en zal onderdeel zijn van een reddingsactie. Tijdens deze experience zul je ervaren wat het werk precies is als je als bemanningslid werkt op een reddingsboot.

Lees hier meer over: Den Helder als stedentrip

Museumhaven Willemsoord

Als je Den helder uit rijdt, kom je langs de Museumhaven Willemsoord. De Museumhaven is een schiereiland in de haven van Den helder. Hier staan oude schepen en gebouwen, die getuigen van de maritieme geschiedenis van de stad. De hele haven is een museum als je de verhalen weet en hoort.

Museumhaven Willemsoord is een haven in Den Helder, Noord-Holland. De haven is vernoemd naar koning Willem I die in 1813 de Nederlandse marine naar Den Helder verplaatste. In de 19e eeuw was Willemsoord een belangrijk kneepje in de verdediging van Nederland. De haven is nu een toeristische trekpleister en herbergt onder andere het Marinemuseum.

In de Willemsoord museumhaven ligt de grootste en meest complete collectie van Nederlandse historische schepen. Hier kun je alles zien over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart, van de vroege jachtschepen tot de moderne vrachtschepen. Willemsoord was ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse oorlogsmarine, en in de haven liggen nog steeds een aantal oorlogsschepen. De museumhaven is dus zeker een bezoek waard voor liefhebbers van de Nederlandse maritieme geschiedenis!

  • Tip: boek een leuke rondleiding. Op deze manier kom je echt alles te weten over deze prachtige werf en museumhaven Willemsoord
Museumhaven Willemsoord

Wil je meer informatie? Ga dan naar de site van de Kop van Noord Holland