Het departement Gers, ligt in het zuiden van Frankrijk. Het ligt niet ver van de Pyreneeën en is een oase van rust. Daarnaast zorgt deze streek voor een grote glimlach op het gezicht van elke reiziger: de combinatie van ongerepte natuur en door de mens gevormde landschappen, de zwoele lucht, de gastronomische hoogstandjes op je bord… in deze streek gaat alles doucement en staat genieten centraal.

De Europese route van D’Artagnan

Wel eens gehoord van de befaamde musketier D’Artagnan? Hij was de vierde die zich aansloot bij de ‘drie musketiers’. Op basis van zijn leven is er een officiële ‘Europese Culturele Route’ opgezet, genaamd de Europese route van D’Artagnan. Het is de eerste internationale ruiterroute (maar fietsers en wandelaars zijn ook van harte welkom!) bestaande uit zes routes die zich uitstrekken over 6000 kilometer in totaal, van Lupiac in de Gers waar D’Artagnan is geboren, tot Maastricht, waar hij sneuvelde in een gevecht.  

route van D’Artagnan

Autoroutes in de streek Gers

In de Gers kun je een rondje van 281 kilometer maken samengesteld uit delen van drie routes, namelijk de Route de l’Infante, de Route d’Artagnan en de Route Royale. De perfecte manier om de rijkdom van het departement op het gebied van natuur en cultuur te ontdekken!

Gers frankrijk

6 toeristische bezienswaardigheden in Gers

Tijdens een rondreis in Gers passeren allerlei lokale specialiteiten de revue: wijn, de sterke drank Armagnac, eend, ham van het Gascognevarken, meloen en de appeltaart pastis gascon. Dat smaakt naar meer! Maar er is meer te zien in deze mooie streek

  • Auch: historische hoofdstad van Gascogne met een middeleeuws centrum, een monumentale trap en een kathedraal die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat als onderdeel van de Jacobsweg. Aanrader: het Musée des Amériques – Auch (de op een na grootste collectie precolumbiaanse kunst van Frankrijk).
  • Lupiac: geboortedorp van D’Artagnan.
Lupiac in frankrijk
  • De cisterciënzer abdij van Flaran: een van de best bewaarde abdijen in Zuidwest-Frankrijk met een indrukwekkende Europese kunstcollectie (Monet, Picasso, Modigliani, Dalí, Valadaon).
Abbaye de Flaran Frankrijk
©Collection Tourisme Gers/CRTL Occitanie/Viet Dominique
  • Condom: oude bisschoppelijke stad gelegen aan de bevaarbare rivier de Baïse.
Condom Frankrijk
  • La Romieu: een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het klooster Collégiale de La Romieu is Unesco-werelderfgoed als onderdeel van de Jacobsweg.
  • Lectoure: een van de mooiste omwegen van Frankrijk. Je vindt er ook het atelier Bleu de Lectoure, gewijd aan de traditionele pastelverf.

Ben jij weleens in Gers geweest?

Nog meer interessante artikelen