Op vakantie gaan is heerlijk, maar alles is anders dan thuis. Sommige volwassenen of kinderen hebben last van deze verandering. Het slapen in een ander bed, je eet en drinkt anders, de temperatuur kan verschillen. Als je een verre reis gaat maken, kom je in een andere tijdzone terecht en je bent uit de structuur van de normale dag. Je zult je als vakantieganger op iedere bestemming gewoon lekker aanpassen! Daar is het natuurlijk ook vakantie voor maar een combinatie van verschillende factoren kan er voor zorgen dat je flink last van je darmen en daarom ook je buik krijgt. Het niet kunnen poepen of juist aan de diarree zijn op vakantie kan het vakantiegevoel volledig weg nemen. Je wilt hier tijdens een vakantie wat ontspannen zou moeten zijn geen last van hebben, maar hoe voorkom je nu dat je niet kan poepen op vakantie. En als het wel gebeurd wat doe je er dan aan?

Niet kunnen poepen op vakantie, je bent echt niet alleen.

Het niet kunnen poepen op vakantie is een veelvoorkomend probleem bij mensen. Obstipatie, ook wel verstopping of constipatie genoemd. Wist je dat je darmen houden van regelmaat, maar nu je lekker op vakantie bent is alles toch allemaal een beetje anders. Je gaat niet meer op vaste tijden naar de wc en als je onderweg bent heb je ook vaak de neiging om het op te houden. Toch is het ontzettend belangrijk om het niet poepen op vakantie tegen te gaan dat je ook op vakantie de tijd neemt voor een bezoek aan het toilet.

WC niet kunnen poepen op vakantie

Tips om te voorkomen dat je niet kunt poepen op vakantie

Op een verstopping of constipatie zit niemand te wachten en al helemaal niet als je eigenlijk het liefste wilt genieten van een welverdiende vakantie. Obstipatie bij kinderen is zeker op vakantie heel vervelend. Om te zorgen dat je geen obstipatie krijgt hieronder enkele tips:

  • Eet voldoende vezels. Het is een feit dat als je op vakantie bent, er andere eetgewoonte op na zult houden. Ik zie me al zitten op de Franse camping met een lekker Frans stokbroodje, dat vind ik nu echt vakantie. Maar als je alleen maar geniet van een wit stokbrood zou dit het niet poepen op vakantie kunnen bevorderen. Ook op vakantie is het belangrijk om vezels te eten! Maar hoe doe je dat nou als er geen volkoren brood voor handen is? Eet dan genoeg, groente , (gedroogd) fruit, noten en peulvruchten. In deze etenswaren zitten ook veel vezels.
  • Ga in beweging. Bewegen is altijd een goed idee. Toch kan het voorkomen dat je een echte luie vakantie hebt en minder in beweging bent. Toch is het belangrijk om lekker in beweging te blijven en wat calorieën te verbruiken. Dit doe je niet alleen voor je darmen, maar ook om zonder schuldgevoel een lekkere cocktail te drinken.
  • Zorg dat je voldoende water drinkt. Ik ben zo iemand die tijdens het reizen en het onderweg zijn het liefste zo min mogelijk drinkt. Want veel water drinken zal ook betekenen dat ik vaker moet plassen en er vaker gestopt moet worden. Toch is het voor je darmen een stuk beter om wel genoeg te drinken. Gelukkig reizen we tegenwoordig met een camper en heb ik de wc altijd bij de hand (om te plassen dan)
  • Zorg dat je het moeten poepen niet te lang tegen gaat.Waar je ook bent het is niet goed om het op te houden. Het is niet het fijnste idee dat als je op de camping moet en misschien nog 10 anderen op de wc zitten. Maar het ophouden kan zorgen voor veel buikpijn. Dit is ook onderweg zo, moet je onderweg gewoon doen. Zeker hier is het makkelijk want deze mensen zie je toch niet meer. Slaap je in een hotel, zorg dan voor je op pad gaat dat je bent geweest. De wc van het hotel voelt vaak toch een beetje als een eigen wc.

Naast niet kunnen poepen op vakantie is ook diarree een veel voorkomend probleem op vakantie.

Er zijn veel mensen die niet kunnen poepen op vakantie, maar het tegenovergestelde komt ook vaak voor namelijk diarree. Dit kan worden veroorzaakt door het bijvoorbeeld drinken van vervuild water. Ook het eten kan zorgen voor problemen. Het niet goed gaar zijn van eten, eten wat al even ligt op de markt. Diarree is een veelvoorkomend probleem en is helaas niet altijd te voorkomen. Wij hebben altijd standaard diarree remmers mee op vakantie. En in de camper starten we de reis al met een aantal flessen water. Diarree is niet te voorkomen, maar je kunt wel rekening houden met onderstaande dingen.

  • Drink geen water uit de kraan. Als je in Nederland op vakantie gaat is het natuurlijk geen probleem en kun je het water gewoon drinken. Ga je ergens anders naar toe kun je het beste water uit een fles gebruiken. Ook voor het tandenpoetsen is dit dan beter. In verschillende landen zou je het water wel gewoon kunnen drinken, maar bij twijfel niet doen. Als je drinken op het terras besteld, zijn ijsklontjes heerlijk. Zeker als het warm is koelen ijsklontjes jouw drinken lekker af. Toch is het beter om drinken zonder ijs te bestellen. Je weet gewoon niet of ze gemaakt zijn van flessenwater of water uit de kraan.
  • Streetfood langs de kant van de weg. Dit vind ik altijd zo gezellig op vakantie, het geeft altijd zoveel gezelligheid. Zeker eens proberen maar wel belangrijk bij dit soort tentjes is om te kijken dat vooral het vlees gekoeld bewaard wordt. Het is belangrijk dat het eten gaar is en de kok hygiënisch werkt.
  • Was regelmatig je handen. Bacteriën zitten overal. Niet alleen op je eten, maar overal waar je komt zijn ze aanwezig. Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen of even in de soppen met desinfecterende handgel. Deze zitten vaak in handige flesjes, zorg ervoor dat je er altijd 1 in je tas hebt zitten.

Ook al let je goed op en was je regelmatig je handen, het kan zo zijn dat je toch diarree krijgt op vakantie. Het is belangrijk dat je dan goed blijft drinken, door het vochtverlies en het zweten ligt uitdroging op de loer.

Nog meer interessante artikelen