Kroatië, met zijn kristalheldere wateren en mediterrane charme, heeft enkele van de meest adembenemende eilanden in de Adriatische Zee. Elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter en schoonheid, waardoor Kroatië een topbestemming is voor reizigers.

De Kroatische eilanden bieden een diverse reeks ervaringen, van bruisende steden en rijke geschiedenis tot ongerepte natuur en serene afzondering. Of je nu geniet van het nachtleven op Hvar, de culturele schatten van Korčula verkent, ontspant op de stranden van Brač, tot rust komt op het afgelegen Vis of de natuurlijke pracht van Mljet verkent, elk eiland heeft zijn eigen unieke magie die reizigers zal betoveren en inspireren.

Hier zijn de vijf mooiste eilanden van Kroatië die je zeker niet mag missen:

1. Hvar – Populair eiland in Kroatië

Hvar, gelegen aan de Dalmatische kust, is een van de meest populaire eilanden van Kroatië. Het staat bekend om zijn bruisende nachtleven, historische charme en weelderige landschappen. De stad Hvar heeft een prachtig historisch centrum met smalle straatjes, oude kerken en Venetiaanse paleizen. Daarnaast biedt het eiland uitgestrekte lavendelvelden, olijfboomgaarden en kristalheldere baaien, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers.

Hvar, eiland Kroatië

2. Korčula – Geschiedenis en Cultuur op een Kroatisch eiland

Korčula, vaak aangeduid als “Klein Dubrovnik”, is een ander juweel in de Kroatische eilandenarchipel. De stad Korčula wordt verondersteld de geboorteplaats van Marco Polo te zijn en heeft een prachtig bewaard gebleven middeleeuws stadscentrum met smalle straatjes en historische gebouwen. Het eiland biedt ook schitterende wijngaarden, olijfgaarden en afgelegen stranden, waardoor het een perfecte balans is tussen geschiedenis en natuurlijke schoonheid.

Korčula eiland in Kroatië

3. Brač – Dit strand in Kroatie veranderd steeds van vorm

Brač staat bekend om zijn opvallende witte kalksteen en het beroemde Zlatni Rat-strand. Dit unieke strand verandert voortdurend van vorm afhankelijk van de getijden en winden, en is een favoriete plek voor zonaanbidders en watersportliefhebbers. Naast het strand biedt Brač charmante dorpjes, pittoreske baaien en een ontspannen eilandcultuur.

Brac eiland bij Kroatië

4. Vis – Een afgelegen maar bewoond eiland in Kroatië

Vis is het meest afgelegen bewoonde eiland van Kroatië en biedt een serene en ontspannen sfeer. Het eiland was ooit een militaire basis en bleef daardoor relatief onaangetast door het massatoerisme. Hier vind je rustige vissersdorpjes, kristalhelder water en het betoverende Blauwe Grot, die bekend staat om zijn unieke verlichting.

Eiland Vis Kroatië

5. Mljet Groenste eiland van Kroatië

Mljet, een van de groenste eilanden van Kroatië, is grotendeels bedekt met weelderige bossen en heeft het betoverende Mljet National Park. Binnen het park ligt het Grote Meer, omringd door dichte bossen en een schilderachtig klooster op een klein eilandje. Mljet is een ideale bestemming voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van natuurlijke schoonheid.

Mljet eiland Kroatie

Meer lezen over Kroatië


Boek je vakantie naar Kroatië

Nog meer interessante artikelen