Het eilandleven, ik hou ervan! De sfeer op een eiland is toch vaak net even iets relaxter dan op het vasteland. Je kunt er heerlijk genieten op het strand, van de natuur en de heerlijke strandtenten. Bij Nederland denk je misschien minder snel aan eilanden omdat je bij een eiland toch al snel denkt aan een tropische bestemming. Maar ook Nederland heeft heel wat eilanden die het waard zijn om te gaan ontdekken. In dit artikel vertel ik je wat de 5 leukste Nederlandse eilanden zijn.

1. Texel

De wadden eilanden zijn waarschijnlijk de meest bekende eilanden van Nederland, en zullen meteen bij je opkomen als het gaat over Nederlandse Eilanden. Niet onterecht natuurlijk. De ongerepte natuur, de rust en het heerlijke strand maken deze eilanden tot een heerlijke plek voor een vakantie in eigen land. Texel is het grootste eiland van de wadden eilanden en je bereikt dit eiland met de Ferry vanaf Den Helder in zo’n 20 minuten. Ondanks dat Texel het grootste Nederlandse wadden eiland is, is het eiland maar zo’n 24 km lang en 8 km breed. Nog niet echt groot dus!

Top 3 bezienswaardigheden op Texel

 • Breng een bezoek aan Vuurtoren Texel. Je vindt de vuurtoren in De Cocksdorp ter hoogte van paal 33. Vanaf het strand heb je al een prachtig zicht op de rode vuurtoren. Maar je kunt er ook voor kiezen om de vuurtoren te beklimmen. Dit kost je zo’n 5 euro en je hebt er een prachtig uitzicht.
 • Strand & Strandtenten, want daar kom je toch eigenlijk voor naar Texel? Heerlijk genieten op het strand en lekker lunchen of borrelen bij een van de vele strandtenten. Breng eens een bezoekje aan Kaap Noord ter hoogte van paal 33. Of bezoek het heerlijke strandpaviljoen bij paal 17. Tip: ga lekker lunchen bij Kaap Noord & wandel vervolgens naar Vuurtoren Texel. Dit is ongeveer een half uurtje wandelen over het strand.
 • Huur een E-Chopper en ontdek het eiland. Een van de leukste activiteiten op Texel als je het mij vraagt! Met de elektrische E-Chopper kun je vrijwel overal op het eiland komen en bezoek je pittoreske dorpjes, maak je een stop op het strand of scheur je over verlaten wegen met meer schapen dan mensen.

Wist je dat je in Texel overal naast de weg strandpalen vindt met nummers erop? Dit zijn eigenlijk de hectometerpaaltjes van de kust. Ben jij op zoek naar een leuke strandtent? Deze hebben zich op één na (Kaap Noord) allemaal vernoemd naar strandpalen. Gemakkelijk te vinden dus!

Overnachten op Texel

Texel heeft genoeg plekken waar je kunt overnachten, kies voor een unieke overnachting, een vakantiepark of een fijn hotel.

 • Boutique hotel de Smulpot – Een kleinschalige Boutique Hotel midden in het centrum van Den Burg. Rondom het hotel zijn veel leuke winkeltjes gevestigd. Ook zijn het bos, het strand en de zee niet ver weg. Vanuit dit hotel kun je de leukste plekjes van Texel gemakkelijk ontdekken. Je kunt dit Boutique Hotel boeken via de website van HotelSpecials
 • Kust Park Texel – Kustpark Texel ligt dicht bij duinen en strand en op loopafstand van de bruisende kustplaats De Koog. Je kunt hier verblijven in een comfortabel chalet of een klassieke villa. Op het park is een subtropisch zwembad aanwezig en een uitgebreid activiteitenprogramma. Je kunt een verblijf boeken via de website van de Roompot
 • Vakantiepark en Camping de Krim – Vakantiepark en Camping De Krim in De Cocksdorp is een meervoudig bekroond vakantiepark met een binnen en buitenzwembad. Je kunt op dit park kiezen om te kamperen of je te laten onderdompelen in luxe in een huisje met prive sauna. Je kunt een verblijf boeken via de website van Vacanceselect of bungalowSpecials

Lees ook: De mooiste plekken van Nederland

2. Goeree Overflakkee

Goeree Overflakkee is een eiland dat omringt wordt door water. Het eiland wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak randmeer, de Krammer & het Grevelingen meer. Het eiland is misschien iets minder bekend dan de wadden eilanden maar dat maakt het zeker niet minder bijzonder. Alleen de naam maakt dit al een bijzondere plek!

Top 3 bezienswaardigheden op Goeree Overflakkee:

 • Vogelobservatorium Tij is een ontzettend bijzondere plek. Jazeker, ook als je geen vogelspotter bent! Het vogelobservatorium is gebouwd in de vorm van een enorm ei en gaat volledig op in de natuur. Vanuit het observatorium heb je een 360 graden uitzicht over het weidse haringvliet & de haringvlietsluizen. Vanuit hier kun je ontzettend veel verschillende vogelsoorten spotten. De bijzondere architectuur maakt het zeker een bezoekje waard!
 • In de periode van +/- begin April tot +/- begin Mei kun je de prachtige tulpenvelden bezoeken op Goeree Overflakkee. De tulpenvelden zijn een bijzondere bezienswaardigheid, de prachtige felle kleuren van de bloemen zijn geweldig om te zien. Mocht je nog nooit de tulpenvelden bezocht hebben dan is Goeree Overflakkee hier de perfecte plek voor. Het is er (nog) niet te druk met toeristen. Zeker als je buitenaf bij de dorpjes gaat rijden kom je het ene verlaten tulpenveld na het andere tegen.
 • Naast de tulpen en het vogelobservatorium heeft het eiland ook ontzettende leuke pittoreske dorpjes waar je heerlijk door de straten kunt struinen. Breng eens een bezoekje aan Goedereede. Hier kun je genieten van de prachtige haven, struinen door de straatjes of heerlijk neerploffen op het terras.

Wist je dat Goeree Overflakkee bij de provincie Zuid Holland hoort, en niet zoals veel mensen denken bij Zeeland? Goeree Overflakkee grenst direct aan Zeeland maar behoort dus tot de provincie Zuid Holland.

Overnachten op Goeree Overflakkee

Goeree Overflakkee heeft genoeg plekken waar je kunt overnachten, kies voor een unieke overnachting, een vakantiepark of een fijn hotel.

3. Marken

Marken is officieel een schiereiland, maar wel een voormalig eiland. Vandaar dat het zeker in dit lijstje thuis hoort! Het eiland ligt in het Markermeer dat sinds 1957 via een dijk met het vasteland verbonden is. Ondanks dat Marken nu officieel geen eiland meer is heeft het dorp zijn authentieke karakter behouden. Met een omtrek van maar 9 kilometer kun je het schiereiland perfect te voet ontdekken.

Dit zijn de leukste Nederlandse eilanden Marken

Top 3 bezienswaardigheden op Marken:

 • Wandel door de verschillende buurten en proef de sfeer op het ‘eiland’. Je ziet hier nog overal de prachtige houten huizen, de oude ophaalbruggen en de smalle steegjes terug. Het is soms net even alsof je een stapje terug in de tijd hebt gedaan. Op de website van route.nl kun je verschillende wandelingen vinden door Marken.
 • Op het eiland vind je een nog een werkende vuurtoren. In de volksmond wordt deze vuurtoren ook wel het paard van Marken genoemd. De vuurtoren is gebouwd in 1839 en staat op het Oostelijke punt van het eiland. Helaas is de vuurtoren in privé bezit en is het niet mogelijk om de vuurtoren van binnen te bekijken. Dat neemt niet weg dat het een prachtige vuurtoren is die je zeker even van afstandje wil aanschouwen!
 • Heel veel Nederlandser wordt het niet.. maar op Marken vind je the Wooden Shoe Factory & het Klompenmuseum! Je vindt hier ontzettend veel klompen in alle soorten & maten. In the Wooden Shoe Factory laat de traditionele klompenmaker zien hoe er van een blok hout een klomp gemaakt wordt. Ontzettend leuk om een keer gezien te hebben.

Wist je dat het paard van marken beschikbaar is voor huwelijksceremonies? Dus als jij op zoek bent naar een échte bijzondere plek neem hier dan eens een kijkje!

>> ook leuk om te lezen: Winsum het mooiste dorp van Groningen

Overnachten in Marken

Marken is een prachtig schiereiland en een authentiek dorp met hele leuke en opvallende pittoreske huisjes een heerlijke plek om te overnachten.

 • EuroParcs resort Markermeer – Op dit vakantiepark kun je bungalows huren aan het water. Wil jij een heerlijke waterbungalow huren? Je kunt deze boeken via de website van EuroParcs en de website van BungalowSpecials
Dit zijn de leukste Nederlandse eilanden Marken

4. Vlieland

Wederom een wadden eiland. Iets minder bekend dan Texel maar minstens zo mooi! Vlieland behoort tegenwoordig tot de provincie Friesland maar hoorde tot 1942 net als Texel bij Noord Holland. Je bereikt het eiland via Harlingen (Friesland) waar je de boot kunt nemen naar het eiland. Dit duurt zo’n 1u en 35 minuten. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de snelboot te nemen, dan bereik je het eiland in zo’n driekwartier. Het leuke aan Vlieland is dat je er heerlijk kunt genieten van de rust, de natuur & de prachtige stranden maar ook voor de actievelingen onder ons is er genoeg te beleven!

Dit zijn de leukste Nederlandse eilanden Vlieland

Top 3 bezienswaardigheden op Vlieland:

 • Het drenkelingenhuisje is een monument dat ligt in het Zuidwesten van de Vliehors. Het huisje stamt uit het jaar 1890 en werd hier op het strand neergezet als schuilplaats voor schipbreukelingen. Als er een schip verging kon de bemanning het huisje gemakkelijk vinden door de witte kleur. In het huisje lagen dekens, voedingsmiddelen en water opgeslagen. Vanuit het drenkelingenhuisje konden ze contact opnemen met het 8km verderop gelegen posthuis waarna ze met paard & wagen opgehaald konden worden. Tegenwoordig is het huisje ingericht als een klein museum. Ook is het een populaire trouwlocatie voor zowel Nederlanders als buitenlandse toeristen.
 • Je kunt het drenkelingenhuisje ook bezoeken middels een rondrit met de Vliehors Express. De Vliehors Express maakt tochten over de Vliehors, een zandvlakte van zo’n 20 vierkante kilometer. Deze zandvlakte wordt ook wel de Sahara van het noorden genoemd. Met de Vliehorse Express kun je verschillende tochten en dag arrangementen maken.
 • Een andere bijzondere activiteit op Vlieland is Blokarten. Een Blokart is een driewieler buggy met zeil waarmee je met een snelheid van 10 tot wel 70km per uur over de mooiste stranden van Vlieland kunt ‘rijden’. Een ontzettend leuke activiteit voor jong & oud! Houdt er wel rekening mee dat dit een activiteit is die weersafhankelijk is. Er is een minimale windkracht 4 nodig & het water moet laag staan.

Je kunt ook de overtocht vanuit Texel naar Vlieland maken. Dit duurt ongeveer een half uur. De Vliehors-expess brengt je vervolgens gratis van het strand naar Hotel Posthuys vanwaar je de bus kunt nemen naar het enige dorp op het eiland: Oost Vlieland.

Overnachten op Vlieland

Vlieland is heerlijk en heeft genoeg plekken waar je kunt overnachten, kies voor een unieke overnachting, een vakantiepark of een fijn hotel.

5. Curaçao

Yes! Last but not least: Curaçao. Ik hoor je denken? Dat is toch niet in Nederland?! Nee dat klopt, maar het hoort wel bij Nederland en vandaar dat dit stukje Caribisch Nederland absoluut in dit lijstje thuis hoort. Het eiland is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en je vind het eiland in de zuidelijke Caribische zee, voor de kust van Venezuela. Wil jij dus iets meer zonzekerheid? Kies dan voor een weekje (of langer) Curaçao!

Top 3 bezienswaardigheden op Curaçao:

 • Willemstad is de hoofdstad en de grootste stad van Curaçao. Ondanks dat het de grootste stad van het eiland is hoef je geen enorme stad te verwachten. Een ochtend of middag is voldoende om de leukste plekken te ontdekken. Breng zeker een bezoek aan Punda waar je de heerlijke straatjes met gekleurde huizen kunt terugvinden.
 • Wil jij ook een beetje actief zijn tijdens je reis naar Curaçao? Beklim dan de Christoffelberg. De Christoffelberg is de hoogste berg van het eiland (375m) en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht. Je beklimt de berg in +/- 1u (afhankelijk van je conditie). Naast wandelen komt er ook echt wel wat klimwerk bij kijken maar het is prima te doen. Zeker een must do tijdens je bezoek aan Curaçao.
 • Wist je dat naast Curaçao nog een klein eilandje te vinden is? Klein Curaçao ligt op zo’n 1,5u varen. Je vindt hier prachtige parelwitte stranden met strak blauw zeewater. Je kunt hier vooral een dagje genieten van zon zee & strand, maar ook voor de snorkelaars of duikliefhebbers onder ons is dit een heerlijke plek. Wil je iets meer zien dan alleen het strand? Breng dan een bezoekje aan de vuurtoren of het scheepswrak die je op het eiland kunt vinden.
Dit zijn de leukste Nederlandse eilanden Curacao

Wist je dat de laagst gemeten temperatuur óóit op Curacao 19.7 graden celcius was? Deze temperatuur werd gemeten op 19 Januari in 2014. Een kleine 20 graden.. bang om het koud te krijgen op het eiland hoef je dus niet te zijn!

Overnachten op Curaçao

Curacao is een prachtig eiland om je vakantie door te brengen, je kunt hier op verschillende plekken verblijven. Je kunt kiezen voor een heerlijk hotel, een vakantiehuis of verblijven op een resort. Over het algemeen is het boeken van een alles in 1 pakket goedkoper dan alles los te boeken.

-> Bovenstaande hotels en nog veel meer zijn te boeken via de website van TUI

Nog meer interessante artikelen