In het preHistorisch Dorp ga je op reis door de tijd. Je zult er mensen ontmoeten van vroeger en je kunt helpen met alledaagse klusjes in en om het huis. Zo kun je bijvoorbeeld graan malen, in een boomstamkano varen, bij de smid langs of boogschieten.

Als je kinderen verteld dat je naar een museum gaat zullen ze niet altijd gelijk staan te springen, maar als ze weten dat het een museum is buiten waar je van alles kunt doen en ondernemen vinden ze dat geweldig! Als start van de vakantie heb ik samen met mijn middelste zoon, een vriendje en zijn moeder het PreHistorisch Dorp bezocht. Een super leuk museum in Eindhoven waar je meer te weten komt over de geschiedenis van vroeger door het zelf te ervaren.

peHistorisch Dorp oude ambachten
Boogschieten

Een bezoek aan het preHistorisch Dorp, is reizen door de tijd!

In het preHistorisch Dorp maak je in 1 dag een reis die je 15000 jaar terug in de tijd brengt. Onderweg kun je mensen ontmoeten van vroeger. zo ontmoet je jagers uit de steentijd, boeren uit de prehistorie en ambachtslieden uit de prehistorie. Ga met ze in gesprek en laat je verrassen door hun verhalen over de verhalen over hun dagelijks leven van vroeger.

Ga zelf het museum ontdekken, struin lekker over de verschillende paadjes. Ondertussen ruik je smeulende vuurtjes en ga lekker speuren in alle huizen, schuurtjes en hoeven die in het preHistorisch Dorp te vinden zijn. Soms kom je bewoners tegen die je wat willen vertellen over het tijdperk waarin zij hebben geleefd, maar je kan ook zelf op ontdekking gaan en genieten van de talloze activiteiten zonder begeleiding van een bewoner.

Het preHistorisch dorp is onderverdeeld in 6 verschillende tijdvakken, welke ieder een eigen icoon hebben. Dit zijn iconen die je onderweg tegenkomt op de wegwijzers en op de verschillende tijdkisten die je in de verschillende gebouwen vindt.

Je kunt je bevinden in onderstaande tijdvakken:

 • Tijd van jagers & verzamelaars
 • Tijd van de eerste boeren
 • Inheemse – Romeinse tijd
 • Tijd van Franken & Vikingen
 • Tijd van handel & steden
 • Tachtigjarige Oorlog
peHistorisch Dorp
Schrijven met inkt

Ga op ontdekkingstocht in het preHistorisch Dorp

Door de maatregelen omtrent het Coronavirus is alles anders zo ook in dit openluchtmuseum. Je kunt nog steeds met de tijdsgidsen in gesprek, maar hou zeker afstand! Je kunt nu ook op andere manieren meer te weten komen over het verleden. Ga op reis en ontdek het preHistorisch Dorp op verschillende manieren:

 • Tijdkisten Door het hele dorp zijn verschillende Tijdkisten verstopt. Je kunt deze openen voor extra informatie over het tijdperk waarin je je nu bevindt. De kisten laten je als bezoeker zien, hoe het dagelijks leven toen was.
 • Speurtocht (app) Ga op speurtocht en vind 6 echte archeologische objecten in de verschillende huizen. Je kunt ook een toffe selfie maken en op die manier zelf veranderen in een stoere jager.
 • Audiotour (app). Je kunt een audiotour volgen en op eigen tempo langs 9 speurpunten. Kijk om je heen en luister naar mooie en verdiepende verhalen waar je bent.
 • Museumgids. Deze kun je bij de receptie meenemen en is echt super leuk ook voor thuis om nog eens terug te lezen over alle periodes die je tegenkomt in het museum.
 • Doeboekje. Dit boekje is ontzettend leuk voor kinderen. Hierin vind je alle informatie over wat er te doen is in het preHistorisch Dorp. Je ziet welke activiteiten er worden aangeboden en kunt doen, maar er staan ook een heleboel leuke puzzels in voor thuis of daar op het terras.

Leer oude ambachten tijdens de zomervakantie in het preHistorisch Dorp, leuke activiteiten voor iedereen!

Het dorp is niet groot, maar er is meer dan genoeg te doen. Als je het preHistorisch Dorp binnenkomt kom je op het marktplein en hier vind je diverse kraampjes en een smederij. Hier kunnen gelijk al verschillende activiteiten worden gedaan. Zo kon je er potten maken en kon je bij de smid aan de slag om iets te smeden. Alleen al het kijken bij de smederij met het vuur was al een activiteit op zich.

peHistorisch Dorp oude ambachten
peHistorisch Dorp oude ambachten
Helpen bij de smid

Broodjes bakken vinden kinderen (en volwassenen) altijd een goed idee en het is heerlijk om heerlijk te zitten en te wachten tot je broodje precies goed is. Voor broodjes bakken heb je vuur nodig en ook dit kun je leren in het prehistorisch Dorp. Dit is toch wel een activiteit waar de kinderen vol aandacht naar zitten te kijken en te luisteren en natuurlijk zelf proberen of het lukt!

peHistorisch Dorp oude ambachten
broodjes bakken

Wat de kinderen ( en wij) helemaal leuk vonden en ze ook een hele tijd mee bezig waren was het maken van pinnen. Deze pinnen werden vroeger gebruikt bij het bouwen van huizen. Je begon met een vierkant houtje en deze moest je rond krijgen. Het is de bedoeling om deze door gaten heen te slaan. Was het houtje er door ging je door naar het volgende gaatje en probeerde je hem hier door te slaan.Je deed dit net zo lang tot je ze allemaal had gehad en het houtje hierdoor helemaal rond was geworden. Het was flink slaan, maar heerlijk :). De jongens uiteindelijk super trots dat het was gelukt!

peHistorisch Dorp oude ambachten
peHistorisch Dorp oude ambachten
peHistorisch Dorp oude ambachten

Waterpret in het preHistorisch Dorp

We zitten midden in de zomer en in de zomer kan het warm zijn. Niets lekkerders dan dat je dan lekker kan afkoelen. Hier hebben ze in het preHistorisch Dorp ook zeker aan gedacht want er zijn in de zomer periode genoeg wateractiviteiten.

 • Speel met water in de nieuwe zandbak
 • Peddel op het water in een boomstamkano
 • Badder in de prehistorische leemkuil
 • Koel af onder één van de sproeiers
 • Zoek de schaduw op onder de bomen of in de oude hoeves

Het vlot was groot favoriet bij de jongens, het gewoon op een neer gaan over het water en dit door middel van een touw. Het was soms jammer dat er andere mensen ook gebruik van wilde maken. Ook het kanovaren in een uitgeholde boomstam moest uiteraard geprobeerd worden. Dit was nog een hele uitdaging, maar met droge voeten zij we toch weer aan land geraakt.

Kano varen
peHistorisch Dorp oude ambachten

Herberg Den Bonten Os

De herberg vind je gelijk bij binnenkomst op het centrale marktplein. Het is een echte eyecatcher als je het preHistorisch Dorp binnen wandelt. Het ziet er gezellig uit met de verschillende picknicktafels die er staan. Je kunt hier een lekker ijsje eten of gezellig wat drinken. Ook kun je er genieten van een fijne lunch of even lekker borrelen met een borrelplankje.

Het is voor kinderen niet erg als er op het eten gewacht moet worden, want er is genoeg te doen en te zien. Het eten was erg lekker en we genoten volop! Het is zeker een aanrader om hier even plaats te nemen en jezelf te trakteren op een lekkere lunch!

peHistorisch Dorpherberg den bonten os
Eten bij Herberg den bonten os
Eten bij Herberg den bonten os

Zomervakantie in het preHistorisch Dorp

Het preHistorisch Dorp is door de Corona maatregelen helaas niet hele dagen geopend, ook niet tijdens de zomervakantie. Het museum is te bezoeken in tijdslots, je kunt kiezen voor de ochtend of de middag.

Wees verstandig en reserveer online een ticket zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt!

 • Datum: 1 juli t/m 5 september 2021
 • Tijd: van 09:30 tot 13:00 uur en van 13:30 tot 17:00 uur
 • Prijs: normale entreeprijs, € 9,95. Gratis voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders
 • Kaartverkoop: online, beperkt tickets aan de kassa verkrijgbaar (vol = vol).

Ben jij weleens in het preHistorisch dorp geweest?

Tips en inspiratie voor Nederland

No post found

Wellicht ook interessant om te lezen

Nog meer interessante artikelen