Israël is een land dat je als vakantiebestemming zult verrassen. Of het nu gaat om religieuze en historische bezienswaardigheden, de prachtige brede stranden van Tel Aviv, verbazingwekkende natuur, skiën in het noorden en duiken in het zuiden, het verkennen van boetiekwijngaarden en oude opgravingen of gewoon dwalen door de straten, er is genoeg in dit land om meerdere vakanties mee te vullen. Maar wat als je voor het eerst een bezoek brengt, met een beperkte hoeveelheid tijd om in dit ongelooflijke land door te brengen?

Het goede nieuws is dat Israël vrij compact is – je zou in ongeveer acht uur door het hele land kunnen rijden, van de Golanhoogvlakte in het Noorden, naar Eilat aan de Rode Zee in het Zuiden. Israël is dan ook ideaal voor een vakantie met kinderen. Van oost naar west duurt het soms zelfs minder dan een uur. Hierdoor kan je in relatief korte tijd heel veel van het land zien. Wat zijn de ‘must-see’ plekken in Israël voor een nieuwe bezoeker?

Wij delen hieronder de 7 must-see plekken van Israël!

Je boekt je vakantie naar Israël via:

1. De oude stad van Jerzuzalem

Jeruzalem is een van de meest bijzondere steden ter wereld en de belangrijkste reden waarom veel toeristen naar Israël komen. De thuisbasis van drie grote wereldreligies en spectaculair mooi, je zou een hele vakantie in Jeruzalem kunnen doorbrengen. Binnen de oude stadsmuren is het gebied verdeeld in vier delen – christelijk, moslim, joods en Armeens – waar je uren door kunt dwalen.

Binnen de oude stad zijn schatten zoals de Klaagmuur (heilig voor Joden, als het laatst overgebleven overblijfsel van de Tweede Tempel), de Heilig Grafkerk (een geliefde christelijke pelgrimsplaats, waar Jezus zowel werd gekruisigd als is herrezen), de Via Dolorosa (de kruisweg waarlangs Jezus liep en stopte bij verschillende staties) en de Tempelberg (de op twee na heiligste plaats van de islam, en bekend als de plek waar Mohammed opsteeg naar de hemel).

Ook populair bij toeristen – en niet zonder reden – zijn de ondergrondse tunnels onder de Klaagmuur, de waterreservoirs buiten de oude stad, de stadsmuren, de Toren van David, kleine kerkjes en de Sjoek (bazaar). Om het meeste uit je tijd te halen, raden we je aan om minstens één dag(-deel) een gids te boeken omdat de stadsgidsen beschikken over een schat aan kennis en expertise en er zo veel te zien en te ontdekken is dat je anders het overzicht kunt kwijtraken.

Jeruzalem Israël

2. De dode zee

Het laagste punt op aarde en de grootste openluchtspa ter wereld. Het drijven in het zoute water van de Dode Zee is een onvergetelijke activiteit voor elke nieuwe bezoeker. Smeer je in met therapeutisch werkende Dodezeemodder vol mineralen en maak een foto terwijl je al drijvend een boek of tijdschrift leest.

Naast de Dode Zee is er meer te zien en te beleven in dit prachtige Negev-woestijnlandschap, waaronder de oude berg opgraving Massada en de oase Ein Gedi. Als je op zoek bent naar pure ontspanning, kun je natuurlijk altijd terecht in een van de Dode Zee-hotels voor een heerlijke spa behandeling.

dode zee Israël

3. Het oude bergfort Massada

Op minder dan een uur rijden van Jeruzalem en aan de Dode Zee ligt het oude bergfort Massada. Dit oude bergfort biedt een spectaculair uitzicht op de omringende woestijn. Massada, het voormalige paleis van Koning Herodes, is van grote historische betekenis voor Joden, omdat het de plaats is waar de laatste rebellen in de strijd tegen de Romeinen tijdens de Grote Opstand zich verschansten. Vanwege de boeiende historische gebeurtenissen die plaatsvonden op de berg en de archeologische vondsten die daar zijn onthuld, staat Massada National Park op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Of je je nu in het zweet werkt door de berg te beklimmen via het kronkelende slangenpad of gebruik maakt van de kabelbaan, het is niet moeilijk om verrast te worden door de pure schoonheid van dit fort op de bergtop. Eenmaal boven snap je direct waarom dit een echte must-see is.

Massada Israël

4. Het meer van Galilea

Het Meer van Galilea is een belangrijke attractie in Israël, zowel voor christelijke pelgrims als seculiere toeristen. Op deze prachtige plek bracht Jezus veel van zijn volwassen jaren door met prediken tot zijn discipelen en het dienen van de lokale bevolking. Tegenwoordig is het gebied nog steeds de thuisbasis van een hele reeks bezienswaardigheden, zowel van religieuze als historische betekenis. Een bezoek aan het Meer van Galilea is niet compleet zonder een bezoek aan Berg der Zaligsprekingen (waar men denkt dat Jezus zijn Bergrede heeft gehouden) en het huis van Petrus in Kafarnaüm. Ook een boottocht over het meer is een aanrader voor nieuwe bezoekers.

De streek Galilea is niet alleen mooi, maar ook historisch zeker de moeite waard om te verkennen, waaronder de stad Nazareth. Ook de prachtige Kerk van de Aankondiging is een aanrader om te bezoeken, net als de Vermenigvuldigingskerk in Tabgha, waar volgens de verhalen Jezus twee vissen en vijf broden vermenigvuldigde tot een feestmaal voor vijfduizend mannen. Yardenit, waar pelgrims in het wit gekleed zich laten dopen in de Jordaan, mag ook niet ontbreken op je reisroute. Op deze plaats doopte Johannes volgens de overlevering Jezus. Met zijn prachtige landschappen, weelderig groen en charmante dorpjes, is Galilea een plek waarvan we zeker weten dat je er nog eens naar terug wilt keren.

5. Het nationale park Caesarea

Het nationale park Caesarea heeft de afgelopen tien jaar de meeste bezoekers getrokken van alle nationale parken en natuurreservaten. Maar liefs 7.052.000 bezoekers bezochten sinds 2012 deze indrukwekkende archeologische opgraving. De prachtig gerestaureerde haven, ooit gebouwd door koning Herodes en vernoemd naar keizer Caesar Augustus, is een technisch wonder. In het park bevindt zich onder andere een gerestaureerd amfitheater, waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven van zowel lokale als internationale artiesten.

Caesarea Israël

6. De oude stad Jaffa

Jaffa ligt net ten zuiden van Tel Aviv en veel toeristen bezoeken het op dezelfde manier als ze de oude stad in een typisch Europese stad zouden bezoeken.

Jaffa is een oude stad, terwijl Tel Aviv vrij jong is, iets meer dan 100 jaar oud. In het begin van de 20e eeuw, toen de Arabische stad Jaffa de groeiende bevolking niet langer kon onderhouden, besloten enkele van de Joodse inwoners om nieuwe wijken in de buurt te bouwen. Deze ontwikkelden zich later tot de moderne stad Tel Aviv. De oude binnenstad van Jaffa is altijd erg populair geweest bij toeristen. De oude haven ernaast is ook een geweldige plek om te bezoeken. In de afgelopen jaren is het vlooienmarktgebied een echte hotspot geworden en is het een van de plekken die je niet wilt missen als je Tel Aviv bezoekt.

jaffa Israël

7. Tel Aviv

Je kunt niet naar Israël komen zonder een dag door te brengen in Tel Aviv, het kloppende hart van het land, vol met cafés, boetiekjes, musea, galerieën en lange uitgestrekte prachtige stranden. Het is de meest fietsvriendelijke stad van het land, vol fietspaden en deelfietsen op praktisch elke hoek van de straat. Ideaal om de stad te ontdekken!

De afgelopen jaren heeft Tel Aviv een indrukwekkende reputatie opgebouwd als bestemming voor foodies door de combinatie van verse producten en sterke internationale invloeden van een kosmopolitische stad. Het scala aan etnische en fusiongerechten die je in Tel Aviv kunt proeven, is eindeloos en blijft maar groeien. Struin over de markten vol verse producten en als je trek hebt gekregen plof je neer in een van de ontelbare restaurantjes. Deel je gerechten met je reisgenoten zodat je van alles wat kunt proeven.

Tel Aviv staat bekend als de Witte Stad vanwege de overvloed aan (witte) Bauhaus-gebouwen. Wandel over de modieuze Rothschild Boulevard, bezoek de designwijk Neveh Tzedek en het hippere en ruigere Florentin en dans tot in de vroege uurtjes in de vele clubs die de stad rijk is. Een andere bijnaam van Tel Aviv is immers de “stad die nooit slaapt”. Slapen doen we wel weer als we thuis zijn.

tel aviv Israël

Tips en inspiratie voor Israël!

No post found

Je boekt je vakantie naar Israël via:

Nog meer interessante artikelen