Een vakantie is altijd een heel fijn vooruitzicht. We leven hier vaak helemaal naar toe en hebben het nodig! Toch kan een vakantie in het algemeen of juist het vliegen met kinderen zorgen voor de nodige stress. Niet nodig zou ik zeggen, maar ik snap het zeker wel.

Vliegen met kinderen kan spannend zijn , maar is prima te doen. Soms is het fijn om voorbereidingen te treffen zodat ook jij een rustige vlucht hebt. De voorbereidingen beginnen al bij het boeken van de vliegvakantie,

Wij hebben al verschillende keren met kinderen het vliegtuig gepakt en ook de lange vluchten zoals bijvoorbeeld naar Florida of Maleisie is ons ontzettend meegevallen. Als we nu geen camper hadden gehad, hadden we zeker vaker het vliegtuig gepakt.

Hieronder deel ik wat tips om een vliegvakantie zo relax mogelijk te maken met kinderen. Het begin natuurlijk al bij de voorpret en de voorbereiding!

Hou bij het boeken rekening met de vluchttijden

Voor zover het kan is het handig om bij het boeken rekening te houden met de vluchttijden. Zeker bij lange vluchten is het fijn dat de vlucht onder slaap tijden valt. Het ligt natuurlijk aan het kind en de leeftijd van het kind of deze lekker gaat slapen. Kies voor een vlucht met kinderen als je de keus hebt, voor een rechtstreekse vlucht. Door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht voorkom je gesleep (en stress) tijdens een tussenstop.

Bereid het kind voor op het vliegen

Het is niet alleen leuk om met kinderen vliegen, maar ook de voorpret samen is al erg leuk. Ga samen in gesprek over de vakantie en wat er bij het vliegen allemaal komt kijken.

  • Hoe werkt dat een vliegvakantie?
  • Hoelang zijn we onderweg?
  • Waar blijven de koffers?
  • Waarom moet je een gordel om?
  • Hoe komt het dan een vliegtuig in de lucht blijft
  • …..

Ook fijn om te weten is hoelang de vlucht duurt, maar ook hoe laat jullie zullen vertrekken vanaf huis om op tijd op de luchthaven te zijn.

Wees voorbereid op de veiligheidsprocedures. Als je kinderen klein zijn, is het belangrijk om ze te laten weten wat er gaat gebeuren tijdens de vlucht. Leg ze uit dat ze hun riemen moeten aanpassen en wat er gebeurt als het vliegtuig een beetje schudt. Op deze manier weet je zeker dat ze niet in paniek raken tijdens de vlucht.

Zorg voor volle batterijen

Niets is zo vervelend als een batterij die leeg is. Grote kans dat er schermpjes mee worden genomen voor tijdens de vlucht en het zou ontzettend zonde zijn ( en heel erg balen) als deze er na 5 minuten al mee ophouden. Niet alleen schermpjes bevatten batterijen, maar dit zou ook maar zo in het favoriete speelgoed kunnen zitten.

Online inchecken

Het is tegenwoordig heel handig dat je vanaf ongeveer 24 uur voor vertrek kan inchecken op de website van de vliegmaatschappij. Je krijgt dan al gelijk je boardingpass en dat scheelt tijd. Als je alleen met handbagage incheckt is het helemaal ideaal, omdat je dan gelijk door kan wandelen naar de security en de paspoortcontrole. Zeker als het enorme drukke periodes zijn op de luchthaven scheelt dit zeker.

Handbagage

Kinderen kunnen best een eigen tas meenemen als handbagage, dat vinden ze alleen maar leuk. Ze kunnen in de tas wat eigen speelgoed doen en de lievelingsknuffel. Ook is het leuk om wat eigen snacks te dragen en ze zelf de regie te geven. Let wel op zeker bij jonge kinderen, dat het een niet te zware tas is die kinderen moeten sjouwen. Want als ze er geen zin in hebben dan mag jij deze tas er ook bij sjouwen.

Je kunt in de eigen handbagage de beeldschermen en de eventuele spelcomputers doen en wat te snacken voor tijdens het wachten op het vliegveld en voor tijdens de vlucht. Wat ook heel handig is om een setje kinderkleding mee te nemen. Je weet nooit waar het goed voor is.

Zelf kreeg ik altijd de tip om een onderbroek en eventueel een setje kleding in de handbagage mee te nemen.Mocht er iets gebeuren met de koffer, heb je in ieder geval iets om aan te trekken.

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij je hebt. Dit betekent je paspoort, boarding pass en eventuele andere documenten die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je ze gemakkelijk bij de hand hebt, zodat je niet in paniek raakt als je ze nodig hebt.

Vaak als je gaat vliegen met kinderen, ga je helemaal bepakt en bezakt. Als ze groot genoeg zijn, kan er een rugzak (je) op de rug. Maar neem vooral niet teveel lossen tassen mee, alles moet op de securityband en apart worden gecontroleerd.

vliegen met kinderen

Doe laagjes aan in het vliegtuig

Ik bedoel natuurlijk niet dat je zoveel mogelijk kleren aan moet doen. Wel is het verstandig om kleren aan te doen die lekker zitten , want in het vliegtuig zit je toch even een poosje stil. Je weet van te voren niet wat de temperatuur is in het vliegtuig en ik kan je vertellen die is weleens heel fris. Als je laagjes aan doet kunnen ze ook makkelijk weer uit of aan. En voor de kinderen neem je natuurlijk een lekkere warme trui mee van Black Bananas Kids.

Voordeel van laagjes is dat je op de plek van bestemming gelijk je zomeroutfit kunt aantrekken en niet zit te zweten in veel te warme kleren.

Vertrek op tijd van huis!

Als je te laat van huis weggaat, heb je toch stress. Kinderen voelen dat aan en worden hier ook onrustig van. Zorg zeker dat je minimaal 3 uur van te voren op het vliegveld bent. Je hebt dan alle tijd om in te checken en te kijken waar je naar toe moet.

Loopt alles vlotjes op de luchthaven , dan is er op het vliegveld vaak ook genoeg te doen en te zien. Lekker vliegtuigen kijken, samen zoeken naar de juiste gate. Lekker samen winkelen of ga ergens wat eten. Maar er zijn vaak ook speeltoestellen waar kinderen nog even de energie kwijt kunnen.

vliegen met kinderen

Kauwen tijdens het landen/ opstijgen

Tijdens het landen en het dalen is het handig komt er druk op de oren te staan wat als niet heel prettig kan worden ervaren. Door te kauwen op iets of te zuigen verminder je deze druk en zullen deze momenten prettiger zijn. En welk kind vindt het nu erg om verplicht iet te moeten snoepen.

Vermaak voor tijdens het vliegen met kinderen is bijna onmisbaar

Kinderen hebben vaak een eigen rugzak of iets bij. Hier kunnen ze dan mooi eigen spulletjes in doen voor tijdens het vliegen. Of je nu vliegt met grote of kleine kinderen, het is fijn als ze iets meenemen wat ze kunnen doen. Denk aan kleurtjes, een boek of ander speelgoed (vooral niet te groot en te veel).

Neem zeker ook een tablet of een spelcomputer mee. Op de tablet kun je thuis al leuke films zetten die ze in het vliegtuig, maar ook op vakantie lekker kunnen kijken. Er is vaak op lange afstanden ook een entertainment system aan boord, maar er gaat voor kinderen niks boven eigen.

Vliegen met kinderen

Maak je vooral niet te druk tijdens het vliegen met kinderen!

Probeer vooral dagen voor het vliegen (met kinderen) niet te veel te doen en zorg dat je op de dag van vertrek uitgerust aan de vlucht begint. Zeker bij lange vluchten is dit een fijne start. Door uitgerust aan de reis te beginnen, ben je vaak een stuk relaxter en dat merken kinderen ook.

Het is ontzettend leuk om te vliegen met kinderen, ga er ook zeker van genieten! Dit zijn hele mooie momenten die je samen meemaakt en waar kinderen (als het goed is) later met een fijn gevoel op terug kijken!

Ben je klaar om te vliegen met kinderen?

Heb vertrouwen in de vlucht en in je kinderen. Je zult zien dat al je gestress nergens voor nodig was en dat je kinderen zich voorbeeldig gedragen. doen ze dat niet? Dan weet je dat het maar een paar uurtjes vliegen is:)

Na het vliegen kan de vakantie beginnen! Alvast een fijne vlucht en een hele fijne vakantie!

Nog meer interessante artikelen