Het maakt niet uit wanneer je op vakantie gaat of er eventjes tussen uit, het is altijd een fijn idee. Niks moeten en gewoon genieten. Voor een ieder ziet de vakantie er weer anders uit, wij gaan bijvoorbeeld lekker met de camper op pad. In de zomer zie je vele mensen een camping op zoeken en wordt er meer gekozen voor een auto vakantie. Toch zijn vliegvakanties nog steeds in en pakken maandelijks vel mensen het vliegtuig.

Of je nu gaat vliegen met kinderen, zonder kinderen, met de auto of met de camper op reis gaat er zal ingepakt moeten worden. Maar pff ken je dat, je sleept altijd veel te veel mee. Vaak voor het geval je het misschien nodig hebt. Maar is het nodig?

Elke keer dat wij op reis gaan proberen we zo minimalistisch in te pakken. Heel eerlijk moet ik toegeven dat lukt niet altijd, maar iedere vakantie gaat het beter.

Wij delen 5 tips om zo minimalistisch mogelijk in te pakken voor je vakantie!

Bedenk welke koffer of tas je mee wilt nemen

Voordat je alle kasten induikt om spullen bij elkaar te zoeken, bedenk dan eerst welke koffer of tas je mee wilt nemen op vakantie. Ook handig om te benken hoeveel stuks bagage je maximaal mee wilt nemen. Het moet wel makkelijk zijn om mee te nemen, niet te veel te hoeven sjouwen. Heb je voor jezelf bedacht hoeveel stuks bagage je mee wilt nemen, dan zal de uitdaging starten. Nu is de kunst om te zorgen dat het allemaal past. Ga niet alsnog een extra koffer of tas pakken, maar minimaliseer net zolang tot het wel past.

Minimalistisch inpakken

Maak een inpaklijst

Het klinkt misschien heel suf of teveel werk, maar maak een lijstje van spullen welke je mee wil nemen. Maak dit lijstje bijvoorbeeld op de computer zodat je deze kan aanpassen en elk jaar kunt uitdraaien. Als je het lijstje gemaakt hebt kun je kritisch kijken en bedenken wat eventueel ook thuis zou kunnen blijven. Zet een kruisje achter deze producten of schrijf deze cursief op de computer. Kom je er tijdens het inpakken achter dat niet alles past, dan kun je deze producten als eerste uit de tas of koffer pakken.

minimalistisch inpakken vakantie

Neem niet teveel kleren mee

Hier gaat het meestal mis, je neemt veel te veel kleren mee. Bij thuiskomst blijkt dat je een heel aantal kleren niet hebt aangehad. Hier heb je wel mee moeten sjouwen, best jammer. Je kiest op vakantie toch vaak voor de kleren die het lekkerste zitten en kan hier meerdere dagen mee doen.

Ik probeer altijd voor een week kleren in te pakken en dan het liefst kleren die ook goed kunnen matchen met elkaar. Zo zie je er toch steeds anders uit, maar doe je met weinig. Als je niet zoveel kleding meeneemt is het handig om iets van wasmiddel mee te nemen. Je kunt even een handwasje doen en een shirtje is vaak snel droog. Ik heb 3 jongens en die lopen het liefste in een zwembroek rond. Deze hebben we dan ook meerdere, want die kunnen ook best als korte broek. Heel handig is een zwembroek is zo gewassen en zo droog!

Schoenen kunnen best een flinke plek innemen in de koffer of tas. Zorg dat je schoenen aandoet en je slippers of sandalen inpakt. Deze nemen stukken minder plek in.

  • tip: rol je kleding op, dit neemt veel minder plek in beslag.
  • tip: gebruik packing cubes voor een fijne organisatie in de koffer of tas
minimalistisch inpakken vakantie koffer

Ga op zoek naar alternatieven

Vraag je bij alles of wat je wilt inpakken of het handig is om mee te nemen. Zo kun je natuurlijk als je kleine kinderen hebt , heel veel luiers meenemen. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze daar te kopen. Wat ook heel handig is zijn herbruikbare zwemluiers deze zijn niet alleen heel minimalistisch maar ook duurzaam.

Als je graag leest, wil je boeken of tijdschriften meenemen. Kies voor een dunner voorleesboek of neem een e- reader mee. Hier kun je heel veel soorten boeken opzetten en neemt maar heel weinig ruimte in.

Neem niet teveel douchespullen mee, flessen schuim nemen vaak wat plek in en de kans dat deze opengaat is ook aanwezig. Je kunt ook kiezen voor een stuk zeep of het kopen op de plek van bestemming. Mocht je de zon opzoeken en is het hier een stuk kouder? Kies dan toch voor een vest of een trui. Een jas is fijn voor bijvoorbeeld naar het vliegveld maar eenmaal daar zul je deze niet meer aandoen en is een vest genoeg.

Badhanddoeken zijn ook altijd een dingetje. Je hebt ze nodig om lekker aan het strand of zwembad te leggen, maar ze nemen mega veel plek in. Kies hier zeker voor een alternatief. Je hebt lichtgewicht handdoeken, ideaal! Niet alleen licht, maar ook snel droog. Zelf ben ik fan van hamandoeken, zijn vaak snel droog en zien er leuk uit. Ze zijn licht en je kunt ze voor meerdere doeleinden gebruiken. Om op te liggen, als dekentje maar ook om op te hangen tegen bijvoorbeeld de zon.

Heb je kinderen? Dan mag er uiteraard ook speelgoed mee. Toch zul je zien dat kinderen vaak maar weinig om kijken naar het meegenomen speelgoed. Ze zien op de plek van bestemming vaak genoeg om mee te spelen en te doen. Toch is het handig om wel iets mee te nemen, maar neem dan niet die grote auto mee maar een kleinere variant. Neem wat kleurtjes mee en papier en een leuk spel.

minimalistisch inpakken vakantie

Bedenk of je het nodig hebt!

Als je eenmaal alles hebt ingepakt, kun je ook al past het prima nog eens een kritische blik werpen op de ingepakte spullen. Er zitten vast ook spullen bij waar je zonder zou kunnen, leuke uitdaging laat het gewoon eens thuis!

Kom je een heerlijke vakantie thuis, bedenk dan wat heb je wel gebruikt en wat niet. En ook wat je echt hebt gemist. Deze vul je aan op de inpaklijst en of haalt het eraf! Zo weet je het voor een nieuwe vakantie!

Heb jij nog tips? Laat ze mij zeker even weten!

Nog meer interessante artikelen