Eindelijk het is zover, je gaat op vakantie! In je hoofd heb je jouw koffer, tas of rugzak allang ingepakt maar wachten duurt lang. Wat je uiteraard ook niet mag vergeten is een fotocamera. Want iedereen die op vakantie gaat, maakt (soms veel te veel) vakantiefoto’s om daarna nog eens terug te kijken en te genieten!

Lekker een weekend, paar dagen , paar weken op vakantie. Genieten van zon, zee en strand of juist van een fijne winterse bestemming. Je bezoekt leuke dorpjes, stadjes en andere toffe bezienswaardigheden en deze wil je natuurlijk vastleggen met de mooiste vakantiefoto’s. Tegenwoordig klik je gemakkelijk weg en eenmaal thuis denk je, wat moet ik er allemaal mee. En helemaal balen als jouw vakantiefoto helemaal niet goed laat zien wat je wilde laten zien. In het echt was het veel mooier!

Je hoeft geen echte reisfotograaf te zijn om de mooiste vakantiefoto’s te maken, maar met onderstaande tips kun je jouw vakantiefoto’s misschien wel net dat beetje extra geven zodat ze ook bij thuiskomst van het scherm afspatten.

#1 Zorg voor een goede camera

Tegenwoordig hebben de smartphones veel kwaliteiten die een spiegelreflexcamera of een systeemcamera ook hebben. Een mobieltje heb je over het algemeen altijd bij je en die stop je zo in je zak of een kleine tas. Ze maken mooie foto’s, maar voor de mooiste foto’s en zeker als je deze uiteindelijk wilt uitvergroten is een professionele camera toch beter. Bij een smartphone kunnen deze uitvergrotingen meer korrelig zijn.

Als je op zoek gaat naar een echte professionele camera, is er heel veel keus. Toch kiezen de meeste mensen dan voor een spiegelreflex, omdat ze deze kwalitatief goed vinden. Ook een systeemcamera maakt prachtige foto’s, hier kun je lenzen wisselen, maar is een stuk minder zwaar. En eerlijk is eerlijk als je onderweg bent is minder gewicht altijd een goed en fijn idee. Want al ga je maar een dagje weg, je neemt altijd te veel mee!

Zelf heb ik al jaren een spiegelreflex camera van Canon. Hoe graag ik ook mooie foto’s maak tijdens de reizen en uitstapjes die we maken, deze camera blijft steeds vaker thuis. Binnenkort staat mijn verjaardag voor de deur en op mijn wensenlijst staat een prachtige, maar ook compacte systeemcamera van Canon.

verschillende camera's

#2 Fotografeer vroeg in de ochtend of later op de avond

Het lijkt makkelijk om te fotograferen en dat is het ook. Maar het resultaat kan enorm tegenvallen, dit heeft vooral te maken met het licht. Als je op een zonnige bestemming bent en je wilt daar al je vakantiefoto’s schieten kan dit natuurlijk een probleem zijn. Wij zien zelf anders, maar een camera kan door licht niet alles vastleggen zoals jij het voor ogen hebt en dit zie je dan terug op de foto. Deze laat bijvoorbeeld niet zien hoe mooi die plek nou eigenlijk is.

Als je gewoon lekker foto’s wilt maken op vakantie dan kun je de hele dag wel klikken, maar ga je voor de mooiste vakantiefoto’s doe dit dan ’s morgens vroeg, vaak een uur na zonsopkomst. Het licht is dan op zijn best en de foto’s zullen dan het mooiste zijn. Een ander voordeel van heel vroeg op pad gaan, is dat er nog niet veel mensen op de been zijn en het lijkt of jij de enige bent die er is. En zeg nu zelf foto’s maken van alleen het onderwerp is veel mooier dan dat er nog heel veel andere mensen op staan.

Een ander moment waar je de mooiste foto’s kunt maken is tijdens het andere gouden uurtje, vlak voor zonsondergang. Een magisch moment omdat de lucht een rodere gloed heeft.

Perhentian Maleisie gouden uurtje voor je vakantiefoto's

#3 Kies eens een ander standpunt voor je vakantiefoto

Naast dat licht ontzettend belangrijk is, kan compositie ook heel veel betekenen en toevoegen aan een foto. Je hebt misschien wel eens van de regel van derden gehoord? Je kunt het aanzetten op je camera of mobiele telefoon of deze denkbeeldig in je achterhoofd houden. Het is dat je het beeld verdeeld in 9 vlakken. Je ziet 9 vierkantjes in beeld, de lijnen en de snijpunten zijn belangrijke plekken in de foto. Wat een goede compositie is voor jouw vakantiefoto is om belangrijke elementen, zoals hieronder bijvoorbeeld Takel niet in het midden op de foto te zetten.

Takel regel van derden vakantiefoto's

Naast het toepassen van de regel van derden kun je ook kiezen voor een andere plek waar je de foto maakt. Zo kun je bijvoorbeeld de Eiffeltoren in zijn geheel erop zetten, maar je kunt ook origineler zijn door een vakantiefoto te maken vanaf de Seine, of een foto van onder af te maken. In Maleisië zagen we de beroemde Twin Towers en hier werden heel veel foto’s en selfies genomen. Door ze net weer even anders of in een ander perspectief op de foto te zetten ziet de vakantiefoto er heel anders uit.

#4 Creëer diepte in je vakantiefoto’s

Diepte in foto’s kan een foto nog interessanter maken. Zorg dat je met het maken van de perfecte vakantiefoto’s ook rekening houdt met diepte. Je kunt dit gemakkelijk zelf creëren door iets wat vooraan op de foto staat. Dit kunnen verschillende dingen zijn bloemen, bomen, auto’s maar ook mensen of dieren. Heel veel is mogelijk en leuk om het met verschillende objecten uit te proberen.

Camaron HIghlands Maleisie

#5 Ga zonder doel op pad met je camera

Meestal heb je een doel, je wilt bijvoorbeeld een zonsondergang fotograferen, de markt of een kerk. Soms is het heerlijk om gewoon de camera te pakken en te gaan wandelen en te kijken wat je allemaal tegenkomt. Het mooiste moment om dit te doen is tijdens het gouden uur, dan is het licht op het best. De meest spontane foto’s zijn vaak het allerleukst en allermooist!

Vakantiefoto's Frankrijk

#6 Laat ook kinderen vakantiefoto’s maken

Foto’s maken heeft iets magisch! Ook kinderen vinden het geweldig om foto’s te maken, zo beginnen hele kleine kinderen vaak met een plastic of houten fototoestelletje. Worden ze ouder, vinden ze de knopjes geweldig en dat je kunt terug kijken wat ze hebben geschoten. Hoe ouder ze worden hoe leuker de filmpjes en foto’s worden die ze delen. Je hebt heel veel leuke en goede camera’s voor kinderen, kies er 1 die bij ze past en je zult versteld verstaan zijn van de resultaten. Het leuke is dat kinderen vaak hele andere perspectieven kiezen, waardoor de foto’s die ze maken er heel anders uitzien! Super leuk om verschillende foto’s van jezelf en van de kinderen te verzamelen in 1 fotoboek!

Kindercamera

#7 Laat cultuur terugkomen in de vakantiefoto’s

Breng in je vakantiefoto’s ook wat cultuur. Bedenk wat je uiteindelijk graag wil terug zien en herinneren van de vakantie. Vaak is dat de sfeer die je daar hebt gezien en ervaren. Je kunt dit met foto’s heel mooi laten zien, door typische dingen te fotograferen die typisch zijn voor die plek. Denk hierbij aan eten, winkeltjes, mensen, natuur of dieren of gebouwen die echt typisch bij die stad horen.

Cuba

#8 Ga lekker eens alleen op pad

Het is fantastisch om samen te reizen met andere mensen maar het kan gebeuren dat je medereizigers super snel wandelen terwijl je net een goede mogelijkheid voor een foto zag. Ga daarom af en toe alleen op pad en neem lekker de tijd om dingen vast te leggen. Op deze manier heb je veel meer mogelijkheden om iets moois te fotograferen en hoef je niet op de anderen te letten.

Bloem Maleisie vakantiefoto

#9 Laat je camera eens een dag thuis

Ik hoor je denken, je camera thuis laten. Ja inderdaad laat je camera eens een dag thuis. Het is soms goed om gewoon rond te lopen en dingen te ondernemen, zonder steeds door een lens heen te kijken. Je bent op dat moment veel meer in het moment en geniet nog intenser van de dingen die je ziet. Ook al heb je op dat moment je camera niet bij, er zullen altijd momenten zijn waar je gave foto’s van kunt maken. En mocht er echt iets zijn dat je niet kan missen, dan kun je altijd je mobieltje nog pakken. Deze heb je tenslotte altijd bij de hand.

Maleisie

#10 Bewerk bij thuiskomst je vakantiefoto’s

Als je terugkomt van vakantie, wil je er meestal een mooi fotoboek van maken, of een aantal vakantiefoto’s afdrukken. Het is dan wel mooi als jouw foto’s dan een optimale kwaliteit hebben en een geheel vormen. Je kunt je foto’s bewerken om dan te zorgen dat alles met elkaar in evenwicht is.

Lightroom is hiervoor een hele goede optie en soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig, die net dat beetje extra’s terug geven aan de foto. Zo laat een onbewerkte foto vaak veel minder kleur zien dan in de werkelijkheid. Maar pas op dat je hier niet in doorslaat, want dan zal de foto veel onaantrekkelijker worden!


Nog meer interessante artikelen