Een huurauto is een ideale manier om optimaal te genieten van de vakantiebestemming. Om ervoor te zorgen dat je huurervaring soepel verloopt en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, is het verstandig om vooraf te bekijken hoe je de huurauto aan het einde van je vakantie weer moet inleveren.

Hieronder biedt autoverhuurdeskundige Sunny Cars een handige checklist met 8 nuttige tips om rekening mee te houden bij het terugbrengen van je gehuurde auto.

1. Bekijk vooraf waar je de huurauto moet inleveren

Om je autoverhuur zo goed mogelijk af te stemmen op je behoeften, heb je op de meeste bestemmingen de keuze uit diverse locaties waar je de huurauto kunt ophalen en inleveren. Als je ervoor hebt gekozen om de auto op te halen en weer op de luchthaven af te leveren, is het handig om bij het ophalen de exacte GPS-locatie van de inleverplek te vragen. Sommige verhuurbedrijven hebben een kantoor op de luchthaven zelf hebben en anderen er net buiten. Het is dan ook raadzaam om dit vooraf duidelijk te hebben, om verwarring te voorkomen!

2. Lever de huurauto in op het afgesproken tijdstip

Autoverhuur wordt altijd berekend over periodes van 24 uur. Dit betekent dat de huurperiode begint op het moment van ontvangst van de huurauto. Als je bijvoorbeeld de auto huurt van 10:00 uur tot 10:00 uur de volgende dag, betaal je voor één dag huur. Maar als je de auto pas om 12:00 uur de volgende dag inlevert, komen er kosten bij voor een volledige extra huurdag. Voorkom extra kosten en zorg ervoor dat je de auto op tijd terugbrengt. Het exacte tijdstip waarop de huurperiode begint, staat vermeld in je huurovereenkomst.

3. Zorg dat je genoeg tijd hebt om je vlucht te halen

Het inleveren van een huurauto kan wat tijd in beslag nemen. Vooral in de zomermaanden kan het druk zijn bij de verhuurlocatie, wat mogelijk wachttijd kan veroorzaken. Als de verhuurlocatie buiten de luchthaven ligt en je met een shuttlebus naar de luchthaven moet, plan dan extra tijd in. Een handige tip is om bij aankomst op de verhuurlocatie direct te informeren naar de vertrektijden, frequentie en duur van de shuttlebus naar de luchthaven.

4. Bekijk de actuele openingstijden van de verhuurder

Bij het inleveren van je huurauto is het belangrijk om rekening te houden met de openingstijden van het verhuurkantoor. In sommige gevallen is het mogelijk om de auto buiten de kantooruren in te leveren, mits er een inleverbox aanwezig is. Als dit het geval is, kun je de sleutels zonder extra kosten in de box deponeren. Als er geen inleverbox beschikbaar is, kun je soms tegen betaling regelen dat iemand het kantoor voor je opent. Dit moet echter vooraf worden aangevraagd bij het maken van de reservering. Zorg er dus voor dat je de openingstijden controleert wanneer je de reservering plaatst.

5. Check bij het inleveren goed of je geen spullen hebt laten liggen

Niets is vervelender dan na het inleveren van de huurauto te beseffen dat je waardevolle spullen, zoals je favoriete zonnebril of de speen van je kind, bent vergeten. Doe daarom altijd een grondige inspectie voordat je de auto inlevert. Kijk bijvoorbeeld onder de stoelen, in het dashboardkastje en in de zijvakken. Mocht je toch iets belangrijks achterlaten, neem dan direct contact op met de lokale verhuurder om te vragen of het voorwerp is gevonden en of het naar jou kan worden teruggestuurd.

6. Maak foto’s van je huurauto bij het ophalen en inleveren

Bij het ophalen van de huurauto ontvang je doorgaans een formulier dat je moet ondertekenen. Hierop worden bestaande schades, de kilometerstand en brandstofniveau vermeld. Bij het inleveren wordt dit formulier gecontroleerd en vergeleken met de huidige staat van de huurauto. Het is aan te raden om bij zowel het ophalen als het inleveren van de auto foto’s te maken van de huurauto. Doe dit zowel van de buitenkant als de binnenkant van de auto. Maar maak ook zeker een foto van de kilometerstand en hoe vol de brandstof zit. Hiermee vermijd je eventuele misverstanden en beschik je altijd over visueel bewijs. Loop ook samen met de lokale verhuurder om de auto bij het ophalen en inleveren om eventuele schades te controleren en te zorgen dat bestaande schade correct is vastgelegd op het formulier.

7. Tank de huurauto even vol als je hem gekregen hebt

Bij het merendeel van de autoverhuurders geldt de ‘vol-vol’ regeling. Een veelvoorkomend misverstand is dat dit betekent dat je de auto met een volle tank meekrijgt en deze ook weer vol moet inleveren. In werkelijkheid houdt de ‘vol-vol’ regeling in dat je de auto met een volle tank ontvangt en deze ook weer met een volle tank moet inleveren. Zorg er dus voor dat je voldoende brandstof hebt bij het inleveren! Verhuurder zullen anders kosten in rekening kan brengen voor het bijvullen. Maar tank ook niet te veel, om onnodige kosten te voorkomen.

8. Weet wat je moet doen bij schadegevallen

Schade gereden? In veel gevallen moet je bij een schadegeval het eigen risico betalen, tenzij je dit vooraf hebt afgekocht. In de huurvoorwaarden van je autohuurreservering staat wat er in jouw geval van toepassing is. Bewaar in ieder geval altijd 1) het schaderapport en 2) de factuur/ nota van het betaalde schadebedrag. Huur je all-inclusive via Sunny Cars dan zijn standaard alle verzekeringen inbegrepen. Ook de terugbetaling van het eigen risico en dekking van glas-banden-bodem en dakschades. Een schadebedrag kun je online indienen, je krijgt het voorgeschoten bedrag dan binnen enkele dagen terugbetaald.

Nog meer interessante artikelen