De computer is tegenwoordig niet meer weg te denken, onze kinderen groeien er helemaal mee op. De meeste kinderen zullen de computer het liefst gebruiken om lekker te gamen, maar ook verslagen, werkstukken en huiswerk word hier op gemaakt. Op scholen worden computers of tablets ingezet voor de lessen en worden hier toetsen op gemaakt. Door het volgen van een typecursus zal je kind niet alleen veel plezier beleven, het kan ook zorgen voor een beter resultaat op school.

typecursus kind

Waarom een typecursus?

Anno nu zitten we midden in een digitale wereld, computers, mobiele telefoons en tablets zijn niet meer weg te denken. Ook binnen het onderwijs worden deze middelen steeds vaker in gezet. Het is nu al zo, maar in de toekomst zal er nog meer getypt dan geschreven worden. Mijn zoon vindt dat helemaal niet erg, zijn handschrift is nauwelijks leesbaar en is al overgestapt op blokletters. Straks als hij naar de middelbare school gaat zal hij vast gebruik maken van een laptop om zo nog minder te hoeven schrijven. Handig is dan zeker om snel en blind te leren typen zodat hij hierdoor tijd gaat overhouden.

Welke voordelen een typecursus voor kinderen heeft? Hieronder beschrijf ik er 7

1. Een typecursus voor kinderen is super leuk!

Ik denk dat dit het belangrijkste is om jouw kind aan het typen te krijgen. Vroegen was het alleen woordjes over typen maar tegenwoordig is een typecursus een groot feest om te mogen doen!

Thijmen heeft een typecursus voor kinderen gedaan bij LOI KIDZZ. Hij maakt heel graag zelf computergames en tijdens deze typecursus speelt hij zelf de hoofdrol in een spionnenavontuur. Hij wordt zelf onderdeel van het avontuur. Hij voert allemaal geheime missies uit, loopt door een school en door middel van een GPS kan hij de juiste route vinden. Door te typen, codes te kraken kun je nog meer spionnenaccesoires verdienen in de Spy Shop. Thijmen zit helemaal in de game en wil weten hoe het avontuur verder gaat en ondertussen leert hij typen.

Wat voor mij een dikke plus is, is dat Thijmen elke dag zelf start met de cursus en dit met veel plezier doet. Hij vindt het een feestje en uiteindelijk leert hij er ook nog eens snel mee typen.

2. Fouten maken mag

Met vallen en opstaan leer je dingen in het leven. Iedereen kan wel snel typen, maar als het niet helemaal zonder foutjes is heb je er ook niks aan. Het is dan ook wel belangrijk om foutloos te leren typen. Een typecursus helpt om minder fouten te maken en dit op snelheid te doen. Wat ik als moeder maar ook als juf en Remedial teacher zo fijn vind is dat een typecursus de nadruk legt op letters en combinaties die moeilijk zijn. Als kinderen vaker oefenen zullen deze combinaties ook beter gaan. Het volgen van een typecursus is dan ook zeker ideaal voor kinderen met dyslexie of kinderen die moeite hebben met spelling.

3. Betere concentratie

Om te kunnen typen maak je gebruik van fysieke en mentale inspanningen. Je bedenkt wat je wilt typen en jouw vingers zoeken op het toetsenbord naar de juiste letters. Als je als kind, maar ook als volwassenen kunt blind typen leer je dit te automatiseren. Net als het leren van de tafels, als deze geautomatiseerd zijn gaat het sneller en kost het minder inspanning. Een win win situatie dus. Je kunt je focus alleen op de inhoud leggen en niet meer op het typen zelf

4. Je leerresultaten kunnen verbeteren

Een onderzoek in Nijmegen heeft laten zien dat een typecursus voor kinderen de taalvaardigheid verbetert. Kinderen gingen vooruit, ze maakte veel minder fouten in de dictees op school. Het zou kunnen komen dat ze niet na hoeven te denken over de letter op het toetsenbord omdat het allemaal geautomatiseerd is. Voor ed zwakkere spellers en de dyslecten is dit zeker positief en zou ik dit zeker adviseren. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich uiteindelijk in de praktijk laat zien.

5. Huiswerk is sneller af!

Als je als ouders je kind verteld dat ze door het volgen van een typecursus het huiswerk sneller klaar hebben en dus meer tijd over voor andere dingen dan denk ik dat elk kind om is. Niemand zit te wachten op een middag vol met huiswerk.

Als je snel en goed kan typen zal dit zeker een enorme tijdswinst opleveren!

6. Je houding achter de computer zal verbeteren

Waar je niet gelijk aan denkt, ik in ieder geval niet is dat door het leren blind typen je houding verbeterd als je achter de computer zit. Door het blind typen hoef je niet meer voorovergebogen te zitten om de juiste letters te vinden.

Thijmen druk met typecursus LOI Kidzz

7. Je hebt er (een leven) lang plezier van.

Zie het als lopen, fietsen of skiën als je het eenmaal hebt geleerd dan verleer je het niet zomaar. Met alles is het zo dat je het wel moet bijhouden, al denk ik dat dit geen probleem moet zijn als ik zie dat de computers over zijn.

Alle voordelen op een rij

 • Het is super leuk!
 • Sneller klaar met huiswerk en dus tijd voor andere dingen.
 • Niet meer constant zoeken naar de letters, het zal een automatisme worden.
 • Fouten maken mag
 • Focus op het beantwoorden van een opdracht in plaats van zoeken naar de letters ophet toetsenbord, zo worden betere (school)resultaten geboekt
 • Betere concentratie
 • Minder spelfouten, typen zal voor de zwakke spellers en dyslecten een goed hulpmiddel kunnen zijn.
 • Betere houding achter de computer
 • Jong geleerd is oud gedaan, door het bij te houden heb je er een leven lang plezier van

Wat vinden wij van de typecursus

Thijmen is voor de vakantie met deze cursus begonnen. Hij vond de eerste spionnenpost al helemaal leuk en is vol enthousiasme begonnen. Tijdens onze vakantie in Italië heeft het typen even stilgelegen. Nu eenmaal thuis pakt hij het weer met veel plezier op. Hij verteld welke letters hij heeft geleerd en wat hij lastig vond. Zelf vind ik het prettig om een rapportage te ontvangen en het ook op deze manier mee te krijgen.

Wij zijn heel benieuwd wat de typecursus hem zal gaan opleveren. Thijmen hoeft al niet meer “schools” te schrijven in verband met zijn slechte handschrift ben eigenlijk wel benieuwd hoe hij dictees zal maken op de computer. In het eerste gesprek op school zal ik dit eens ter sprake brengen.

LOI Kidzz SuperSpy 3D

Hieronder nog even kort de voordelen van de typecursus die Thijmen volgt op een rij:

 • Doordat de typecursus is verwerkt in een game wordt je kind getriggerd mee te doen aan een online avontuur waarin het zelf de hoofdrol speelt. Het kind doet spannende opdrachten, waardoor het
  leuk blijft.
 • Cursus op maat: het programma registreert welke letters extra oefening vragen en biedt deze extra aan
 • Typelessen die zich naar het typeniveau van je kind aanpassen
 • Ouders ontvangen een weekrapportage

Heeft jouw kind een typecursus gevolg? Of ben je dit van plan om te doen?

Groetjes Xenia

Nog meer interessante artikelen