Innsbruck verandert in de winter in een prachtig mooi winterlandschap. Deze charmante oude stad wordt omarmd door besneeuwde bergtoppen. In de kerstperiode kun je maar liefs genieten van 6 kerstmarkten. Al wandelend beland je van het ene ansichtkaart- plaatje in de andere. Steeds meer winterwandelaars vinden dan ook de weg naar de Tiroolse hoofdstad. Deze wandelaars komen niet voor de snelle afdalingen, maar willen juist in alle rust de sneeuw onder de voeten horen knisperen en genieten van de prachtige omgeving.

Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van de deelstaat Tirol in het zuidwesten van Oostenrijk en heeft een rijke 800- jarige geschiedenis. De stad heeft 130 duizend inwoners en ligt tussen de bergen van Oostenrijk. Dit maakt het dat Innsbruck een interessante bestemming is voor zowel de zomer als de winter. Je kunt hier terecht voor een actieve outdoorvakantie, een culturele stedentrip of voor een combinatie van deze 2. De stad wordt omringd door fiets- en wandelpaden en de nabijgelegen dorpen vormen een oase van rust. Innsbruck en haar regio’s bieden elk jaargetijde vrijetijdsvermaak, culturele highlights en sportieve hoogtepunten voor jong en oud.

Sneeuwpret Innsbruck

Wandelen door de bergen

Vanuit het centrum van Innsbruck vertrekken verschillende winterwandelingen de bergen in. Doordat de stad aan alle kanten wordt omringd door hoge toppen loop je al binnen een paar minuten de natuur in. Wandel richting de Olympische skischans en bewonder de vergezichten op de Panoramaronde, of kies voor de route richting Hungerburg, die langs de AlpenZoo en de Perspektivenweg voert. Deze laatste biedt niet alleen een prachtig perspectief op de stad, maar inspireert wandelaars ook hun innerlijke perspectieven te ontdekken op basis van de inzichten van Ludwig Wittgenstein, een Oostenrijkse filosoof.  

Kerstmarkten

Vind jij 2 dagen kerst per jaar te weinig? Tijdens de feestdagen is Innsbruck een waar walhalla. Er worden maar liefs 6 kerstmarkten georganiseerd, iedere markt met een eigen karakter en aanbod. Je kunt vanuit het centrum de Hungerburgbahn nemen naar de hoogstgelegen kerstmarkt met prachtig uitzicht over de verlichte stad. Ga daarna met de lift terug naar de stad en vervolg de route langs de markt van St. Nikolaus, de Swarovski kerstboom met meer dan 170.000 kristallen, de mooiste kerstmarkt van de Alpen en de boho-kerstmarkt van Wilten. De eerste markten openen al half november en de laatste sluit pas aan het eind van de kerstvakantie. 

Keizers en keizerinnen

Keizer Maximiliaan 1 is al zo’n 500 jaar dood, toch is zijn nalatenschap overal zichtbaar in de stad. Het gouden dak, dat het plein in het oude centrum siert, is misschien wel zijn meest bekende toevoeging aan de stad. Bezoek tijdens deze historische winterwandeling ook het keizerlijk paleis, dat halverwege de 18e eeuw werd verbouwd in opdracht van Maria Theresa, en later, in opdracht van de beroemde keizerin Sissi, een Rococo make-over onderging.

Kom alvast in de stemming door een boek aan te schaffen van Oostenrijk

Andere hoogtepunten op deze keizerlijke route zijn: de Triumphpforte, de Leopold- en Rudolfsfontein, het Damenstift, het Tiroler Landesmuseum, de St. Jakobskerk, de Jesuïtenkerk en de hofkerk. Meer hang naar historie? Bezoek dan ook Schloss Ambras, net buiten de stad. 

Heerlijk wandelen in de sneeuw

Er gaat niets boven heerlijk wandelen, samen of alleen genieten van het moois dat de omgeving te bieden heeft. Wandelen kan namelijk heel erg mindful zijn. Wandel je liever buiten de gebaande paden? Met goede sneeuwschoenen – en die zien er allang niet meer uit als oude tennisrackets – en een waterdichte broek kun je ook ongeprepareerde routes bewandelen. Laat je eigen voetsporen achter in de kraakverse sneeuw en ontdek de prachtige omgeving van Innsbruck. Verken bijvoorbeeld de pieken van Patscherkofel, het Miemingerplateau en Stubai. 

Ook in het Kusteinerland kun je fantastisch winterwandelen

Winterwandelen in Innsbruck

Super handig

Een handige online zoekmachine helpt je bij het vinden van routes op basis van vertrekpunt, afstand en niveau. 

Ga jij graag naar de sneeuw?

Pin afbeelding winterwandelen Innsbruck

Nog meer interessante artikelen

1 reactie

Reacties zijn gesloten.