Nederland heeft heel veel leuke kerstmarkten. Bezoek ze zeker om jezelf zo helemaal in ‘the most
wonderful time of the year’ onder te dompelen. Want kerstfan of niet, de kerstmarkt is super leuk en gezellig! Behalve voor de echte kerstinkopen, kun je langs de vele kraampjes met diverse waar struinen. Allerlei lekkers ligt klaar, van gekarameliseerde appels tot gebrande noten. En wat te denken van warme chocomel met of zonder marshmallows?

Hieronder de 5 leukste kerstmarkten van Nederland!

Tips voor een overnachting dichtbij een kerstmarkt

#1 Kerstmarkt in Valkenburg

De Kerstmarkt in Valkenburg bestaat uit zelfs 2 kerstmarkten. Zo is er 1 kerstmarkt, welke je vindt aan de voet van de Cauberg. Bij de Gemeentegrot is hier een winterse Kerstmarkt georganiseerd. Loop langs de vele kraampjes, warm jezelf op aan het haardvuur of met glühwein en doe je tegoed aan de gezellige muziek die er klinkt.

De andere kerstmarkt is ondergronds, precies ja in een grot. Om precies te zijn in de Fluweelgrot. Vaak is er om de Fluweelgrot heen ook een heel winters kersttafereel. Zo heb ik deze kerstmarkt een aantal jaar geleden bezocht. Er was toen een skilift met kabelbaan, die je een geweldig uitzicht gaf over al het moois. In de Fluweelgrot was het Bijbels Kerstverhaal met zandsculpturen nagemaakt. De menselijke figuren en kamelen waren levensecht, qua techniek maar ook door de grootte. Een prachtige ervaring waardoor je op een andere manier met het Kerstverhaal bezig bent.

Daarnaast is er ook een Christmas Parade. Deze gaat op woensdag – en zaterdagavond door het centrum en is een spektakel om te zien! In 2018 werd Valkenburg niet voor niets de winnaar van de ‘European City of Christmas 2018’. Het is de reis naar Limburg echt waard!

3 tips om te overnachten in Valkenburg

#2 Kersttaferelen in Dickens sfeer te Deventer

Ben je bekend met de boeken van de Engelse schrijver Dickens? Zie hoe zijn boeken echt tot leven komen op de kerstmarkt in Deventer! Maar liefst 950 personages uit zijn boeken lopen hier rond, verkleed en wel. Het lijkt net of je in het boek terechtkomt. Naast dat de stad in een andere tijd omgetoverd lijkt, is de Kerstmarkt hier knus en gezellig.

De Grote Kerk is prachtig verlicht en lekker verwarmd. De kerstmarkt tegenover de Grote Kerk is de publiekstrekker voor jong en oud. In de Grote Kerk staan allerlei kerststalletjes en rond de Kerk ligt muziek. De Kerstmarkt zelf heeft allerlei kraampjes met van alles wat. Zowel voor de lekkere trek als voor een mooi Kerstcadeau slaag je hier!

3 tips om te overnachten in Deventer

#3 Royal Christmas Fair in Den Haag

Van 9 tot 22 December wordt in den Haag de Royal Christmas Fair gehouden. Meer dan 100 kraampjes rijgen zich aaneen en geven een ware Kerstbelevenis. Als je naar de Royal Christmas Fair gaat, bezoek dan zeker de Lange Voorhout. Deze straat is in de prijzen gevallen als ‘grootste meerdaagse Kerstmarkt in Nederland’. 

Verder is de Royal Christmas Fair uniek in Nederland door naast de vele fijne kraampjes ook veel entertainment aan te bieden. Zo zijn er diverse winterchalets, maar ook de Kerstman loopt hier al bellend rond. En diverse kerstacteurs geven je nog meer het Kerstgevoel. Ook de diverse kinderkoren geven een mooie muzikale omlijsting aan je bezoek.

3 tips om te overnachten in Den Haag

#4 Castle Christmas Fair

We blijven in de adellijke stemming, want we reizen af naar de Castle Christmas Fair. Deze vindt plaats op een prachtige historische locatie. Om precies te zijn: Buitenplaats Beeckestijn. Lang geleden opgericht als zomerverblijf voor Amsterdamse regenten en nu gelukkig toegankelijk voor iedereen. De tuin van Buitenplaats Beeckestijn valt onder de meest belangrijke historische tuinen die Nederland rijk is.

Dat alleen al maakt nieuwsgierig naar een bezoekje aan deze Kerstmarkt toch?

Aan de Duinrand, in Kennemerland kom je op deze Christmas Fair terecht. Verwacht hier een gezellige kerstmarkt. Met maar liefst 150 kraampjes kom je hier zeker je dag door! Live muziek is er altijd en de diverse kerstverkoopwaar is divers. Een aanrader om deze Kerstmarkt met een bezoekje te vereren!

3 tips om te overnachten in de buurt van buitenplaats Beeckestijn

 • Hotel Lion D’or in Haarlem – in het centrum – centraal gelegen – eigentijds hotel
 • NH Zandvoort – dichtbij het centrum – aan het strand – wellness mogelijkheden
 • van der Valk Hotel Haarlem – gunstig gelegen – je kunt de elektrische auto opladen – aan de rand van Haarlem

#5 Grootste kerstmarkt van Nederland is in Dordrecht

We sluiten de top 5 van leukste kerstmarkten in Nederland af, met de grootste. Deze eer valt Dordrecht te beurt. Het dubbel aantal kramen van de Castle Christmas Fair loop je hier tegen het lijf. Maar liefst 300 kramen vol allerlei (Kerst)waren, lekker eten, drinken, seizoensproducten, handwerk en cadeaus wachten hier op jouw komst.

Daarnaast maakt Dordrecht een extra feest ervan door een uitgebreid entertainmentprogramma op te stellen. Zo is er jaarlijks een straattheater. Een leuke opvoering om te bekijken met vaak een wisselend thema! Ook het muziekpodium geeft een fijne sfeer. Mooie live muziek vergezelt je op de struintocht langs de vele kraampjes. Sfeer, gezelligheid en een groot aanbod maken dat Dordrecht de medaille voor grootste kerstmarkt van Nederland ontvangt.

Deze grote kerstmarkt vind je in de binnenstad van Dordrecht. Maar ook op diverse andere locaties van Dordrecht is van alles te doen. Het is aan te raden om daarom deze straten ook goed in de gaten te houden en je even op de site in te lezen. Het gaat dan om:

 • Nieuwe Haven
 • Grote Markt
 • Grotekerkstuin
 • Blauwpoortsplein
 • Waagplein

3 tips om te overnachten in Dordrecht

Wellicht ook interessant

Kerstmarkten in de Nederland

Handige sites, tips en weetjes!

 • Op zoek naar een weekje of weekendje weg zonder risico? Bij CenterParcs kun je heel makkelijk jouw boeking annuleren. In deze tijd is dat natuurlijk heel fijn!
 • Wist je dat je bij Landal niet alleen in een huisje kunt verblijven maar ook kunt kamperen of glamping?
 • Wil je een leuk dagje uit? Via TicketveilingenTripper.nl of de webshop van het AD kun je tot wel 10 euro per kaartje besparen.
 • Via Voordeeluitjes, boek je de leukste hotels en vakantieparken met korting!
 • Geen zin om de deur uit te gaan om een boek, kadootje of iets anders leuks te kopen? Bol.com is altijd een goed idee!
 • De beste deals naar Disney boek je vaak via Oad.nl
 • Wil je iemand verrassen met bloemen? Bloompost, heeft de leukste bloemenpost!

Nog meer interessante artikelen