Ik ben gek op ontbijtkoek! Maar kwam erachter dat er ontzettend veel suiker in zit!
Wist jij dat er in ontbijtkoek zoveel suiker zit?
Toen ik erachter kwam dat er zoveel suiker in een ontbijtkoek zit, ben ik opzoek gegaan naar een makkelijk en gezond recept om zelf ontbijtkoek te maken.
Ik vond op de leuke website van goed eten en gezond leven een suikervrij recept. Ik heb dit recept aangepast naar mijn smaak, zoals je inmiddels al een beetje van mij gewend bent!
Ingrediënten voor de ontbijtkoek
- 120 gr speltbloem
- 80 gr speltmeel
- 4 tl koekkruiden
- 3 tl kaneel
- 1 tl gember (optie)
- 50 gr honing
- 175 ml melk (amandelmelk)
- 2 eieren
- 50 gr appelstroop
- 1 tl baksoda
- 2 tl wijsteenbakpoeder
- Hand vol noten
- Appel
- 50 gram kokosbloesemsuiker (optie)
Hoe maak je deze ontbijtkoek
- Makkelijker kan eigenlijk niet, maar meng alles door elkaar.
- Doe het baksel in een cakeblik/ vorm
- Zet dit voor 35/40 minuten in de airfryer op 160 graden
- Zet dit voor 45/50 minuten in een voorverwarmde over van 180 graden.
Wist je dat?
Bij het ontbijtkoekrecept op de website van goed eten gezond leven stonden ook deze feitjes en ik was zo verbaasd dat ik dit graag met jullie deel.
Wist jij dat….
- de ontbijtkoek uit de supermarkt voor meer dan een derde uit suiker bestaat?
- één van de ontbijtkoeken die ik in de supermarkt tegenkwam maar liefst 35 (!!) ingrediënten* bevat, terwijl een zelfgemaakte variant er maar 7 bevat?
- de vezels en vitaminen in ontbijtkoek uit de supermarkt grotendeels geïsoleerd of chemisch gefabriceerd zijn?
- ontbijtkoek uit de supermarkt de kankerverwekkende stof acrylamide bevat?
- de ontbijtkoek uit de supermarkt gemaakt is van tarwe (waarvan steeds vaker aangetoond wordt dat het schadelijk is voor de gezondheid)?
Ik ben altijd gek geweest op ontbijtkoek, maar nu ik dit weet kijk ik er toch anders tegenaan. Heb jij dat ook?
Eet smakelijk
Greetzzz Peggy
Hij was lekker! Mocht hem proeven op het werk 😉
Haha nee jij mocht de groente muffins proeven 🙂 die staan ergens anders Vicky haha dit is ontbijt koek en is echt super lekker ook, moet je ook eens maken 🙂
Eet graag ontbijtkoek maar dat er zoveel suikers inzaten…
Ga het nog druk krijgen om het gaan maken maar ben zeer benieuwd !
Wie weet ontstaat er een nieuwe hobby
Haha ja Gyula je gaat het er druk mee krijgen idd, echt heel leuk, ben benieuwd wat jij er van maakt, leuk!! En vaak weet je al hoor het smaakt he.. Proefkonijn 😉
Belachelijk dat er zoveel suiker in zit, terwijl het zo gezond oogt. Maar… alles met mate is mijn motto. Als je niet een hele koek naar binnen werkt en gewoon een plakje, heb ik geen problemen met ontbijtkoek. Ik heb ook geen zin om er de hele tijd mee bezig te zijn wat nu écht gezond is en wat niet.
Ik deel je mening helemaal! Niks is goed als je het te veel eet. Als je overal op zou moeten letten dan heb je daar denk ik een dagtaak aan
Toen ik ooit het dieet heb gedaan van Sonja moest ik ontbijt koek gaan eten. Helaas wist ik toen nog niet dat ik allergisch was voor chemische suikers. Natuurlijke suikers heb ik geen last van. Ik voelde me een partij beroerd. Zo ben ik erachter gekomen dat er veel suiker zit in ontbijtkoek. Zonde van de koek, want ook met een matigde hoeveelheid of natuurlijke suikers smaakt hij super!
Wel fijn dat je het weet! Ik ben ook van mening dat ze met weinig net zo lekker smaken
Jeetje moet je zien wat het met je lichaam doet hè geraffineerde suiker! Ik ben er steeds meer alert op, minder suiker en meer natuurlijke suikers gaan eten! Nu proef ik alles veel meer, en vind ik alles snel te zoet.
Ik ben er zelf niet zo een fan van. In ons gezin was het vroeger wel altijd vaste kost met een dikke laag boter erop. Maar niet echt mijn ding.
Omdat er in ontbijtkoek veel suiker zit, nam ik de laatste jaren altijd maar een heel klein reepje omdat te compenseren.
Extra lekker dan toch?
Ja ik wist het, maar ik bel dol op dat soort koek.
Ik heb al wel vaker naar koekkruiden gezocht, of speculaaskruiden, maar die vond ik nooit.
Nu rond sinterklaas zijn ze er vaak te vinden
Bij de Ah, jumbo weet ik dat ze gewoon koekkruiden verkopen hoor, bij de kruiden potjes. Van het merk Verstegen.
Koek en speculaas van Verstegen bij de Ah of jumbo.
Ziet er lekker uit! Ik eet af en toe ook wel ontbijtkoek. En dan het liefst ook nog met een kwak boter erop.
Heerlijk!
Kwak roomboter hoort er wel op hè, heerlijk!!!
Ik wist helemaal niet dat er heel veel suikers in ontbijtkoek zaten. Weer wat bijgeleerd. Deze gezondere versie ziet er ook nog eens veel lekkerder uit!
Liefs,
Elles
Ik dacht eerder ook dat het best gezond was..
Daarom verkopen ze ook ineens ontbijtkoek met minder suiker! Maar die is echt niet te eten. En helaas gebruiken ze dan weer andere ingrediënten die je ook niet wilt eten. En eigenlijk kan er ook niks op tegen deze verse ontbijtkoek hoor 🙂
Moet eerlijk zeggen dat ik ontbijtkoek niet zo heel goed ken (lijkt me niet echt heel erg gekend in België) maar het klinkt heel erg lekker! Ik ben zelf intolerant aan bloem en melk dus alleen al daarom wil ik je receptje zeker eens proberen voor wat variatie in mijn ontbijt te brengen
Ik ben heel benieuwd! Wel fijn dat je dit kan uitproberen..
Het zal iets typische Nederland zijn denk ik, maar het is echt heel populair hier, het is echt lekker! En zeker iets om dan te proberen voor jou! Hopelijk vind je het lekker, laat je het weten?
Mij doet het niet heel veel hoor, al die weetjes. De volgende keer als ik ontbijtkoek zie, pak ik het toch weer. En hap!
hihi, eigenlijk is dat ook de beste manier toch? Anders kunnen we niks meer eten straks!
Alles met mate is ook niet erg, maar als je eenmaal dingen zelf gaat maken wil je ze niet eens meer uit de winkel 🙂
Ziet er super goed uit, beter dan de meeste ontbijtkoek!! Dit ga ik misschien wel eens proberen te maken!
Liefs, Laura
Dank je wel! Benbenieuwd
Klopt, heb er meerdere gezien en gemaakt maar zo is hij echt het lekkerst 🙂