Het gebied tussen Arnhem Nijmegen (de Betuwe) is prachtig, veelzijdig en uniek! Het landschap is heel divers, met in het oosten de Ooijpolder en de stuwwal bij Beek en Ubbergen en in het westen het Land van Maas
en Waal en de Betuwe.

Je kunt hier kiezen om te fietsen door parken, uiterwaarden, bossen, moerassen, heidevelden en langs rivieren, boomgaarden en wijnplantages!

In deze blog delen we 5 prachtige routes, die je een mooi stuk van de Betuwe en omgeving laten zien. Woon je niet in de buurt van deze omgeving, kies dan voor een heerlijke overnachtingsplek om te genieten van deze prachtige omgeving!


De voorbereiding!

Het is heerlijk in elk seizoen om een heerlijke fietstocht te maken. Ze ontspan je en kom je de mooiste plekjes en natuur tegen. Voordat je plannen hebt om een heerlijke route te fietsen is het belangrijk om wat dingen te checken:

  • Doe een volledige check van je fiets want je wilt natuurlijk niet met pech stilstaan. Zorg in ieder geval dat je goede bandenplakset mee neemt tjdens je fietstocht. Altijd handig mocht je toch een keer een lekke band rijden.
  • Ga je echt een eind op weg, plan je route dan goed. Je wilt niet dat je route opeens veel verder uit zal vallen
  • Zorg voor eten en drinken of neem gezellig een picknickmand mee. Ga lekker lunchen op een mooie groene plek of tussen de weilanden.
  • Wil je het gelijk combineren met een mooie wandeling of winkels bezoeken zorg dat je dan een goed slot hebt. Combineer desnoods 2 sloten met elkaar. Een vouwslot is heel goed te combineren met een ringslot.
  • Ga je met kinderen fietsen, denk dan eventueel aan een fietshelm
Fietsen met kinderen


De Betuwe op de fiets verkennen

De Betuwe staat bekend om de vele fruitkwekers, maar ook om de pittoreske dorpjes,slingerende landweggetjes en de meest prachtige plekjes
slingerende landweggetjes en idyllische plekjes. Fiets bijvoorbeeld langs het romantische riviertje De Linge en ontdek eeuwenoude boerderijen, molens en kerkjes.
In het gebied zijn ook een aantal bezienswaardigheden, zoals het Kerkmuseum in Elst en het Betuws Oorlogsmuseum. Of breng een bezoekje aan Landgoed De Heerlijkheid Hemmen.

In Elst kun je ook een stop maken bij landerij het park tijdens jullie fietsroute. Een heerlijke plek waar je kunt genieten van een lekkere kop koffie met zelfgemaakte appeltaart. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen en de natuurspeeltuin.

Landerij het PArk

Rondje Ooijpolder

Ten noorden van de Waal ligt het unieke natuurgebied de Ooijpolder. Tot 2005 werd het als overloop gebruikt wanneer de Waal hoogwaterstans had. De Ooij is rijk aan vogels en tijdens je fietstocht kun je zeldzame exemplaren spotten. Onderweg kom je misschien ook wel oog in oog met een paar indrukwekkende Gallowayrunderen of Konikpaarden. In het dorp De Ooij en in Millingen aan de Rijn kun je terecht voor een lekkere kop koffie. Of parkeer je fiets bij het kerkje van Millingen en loop 2,5 kilometer naar een klein paradijsje: de Millinger Theetuin.

Fietsroute

Hanzeroute

Van Arnhem en Nijmegen is het minder bekend dat het “Hanzesteden” waren. Deze titel werd strikt voorbehouden aan steden die én aan de voorwaarden voldeden en voldoende capabel waren om lid te worden van de Hanze. Nijmegen trad in 1402 toe tot de Hanze en Arnhem pas later, in
1441.
Bezoek in Nijmegen het Valkhofmuseum om daar het grootste borduurwerk uit de Middeleeuwen te bewonderen: het altaarkleed dat de welvarende Nijmeegse schippers lieten maken voor hun nieuwe, stenen kapel aan de Waalkade. Fiets vervolgens via Bemmel naar Arnhem en steek daarbij maar liefst vier grote bruggen over!

In de zomer is de ideale stop tijdens jouw fietstocht de Kaaij in Nijmegen. Dit is gelegen onder de Waalbrug. Een heerlijke plek om te relaxen eten en te genieten!

De Kaaij Nijmegen

Een fietstocht in de omgeving Liemers

De Liemers, het stuk ten Oosten van Arnhem en ten noorden van de Rijn. Deze fietsroute is niet zo bekend, maar is zeker de moeit meer dan waard om ook hier de omgeving te verkennen. Het is een idyllisch en rustig gebied. Begrensd door de rivieren de Rijn, de IJssel en de Oude IJssel en de heuvels van de Veluwe en Montferland. Wanneer je doorfietst tot Zevenaar moet je beslist ook Recreatieoord de Panoven bezoeken. Het is een industrieel erfgoed uit 1860 met baksteen- en dakpannenbakkerijen. De oven is nu een museum.

Fietsen in de betuwe

Beeldenroute omgeving Tiel

Tiel heeft een prachtige ligging aan de Waal. Tiel is de stad van Flipje, maar dit is ook de stad van de kunst: maak een rondje langs de maar liefst 65 standbeelden voordat je de stad achter je laat. Fiets daarna door het weelderige landschap naar het plaatsje Buren, waar Willem van Oranje in 1551 trouwde met Anna van Buren en waar het bruidspaar voor eeuwig voor de kerk staat.

  • Naast kunst kun je ook op zoek gaan naar urbex locaties

Overnachten in de omgeving van de Betuwe en omstreken

Niet iedereen komt uit de buurt van de Betuwe, maar je zouer natuurlijk ook een weekend van kunnen maken waar je al het moois van deze omgeving komt ontdekken.Wellicht ook interessant om te lezen

#samenwerking

Nog meer interessante artikelen