De maand oktober wordt in Ierland traditioneel afgesloten met Halloween. Wist je dat de meest populaire tradities en gebruiken van deze onaardse tijd van het jaar te danken zijn aan dit eiland? Tijdens dit oogstfeest keren de geesten van de doden terug naar het land van de levenden.

Halloween pompoenen

Ierland en Halloween

De meest spannende en spookachtige verhalen en tradities vinden hun oorsprong in de Ierse kastelen als Dublin Castle en Kilkenny Castle. Zelfs het Ierse eten in deze periode staat bol van tradities, van barmbrack tot colcannon.

In Ierland beleef je Halloween maximaal. Van de terugkeer van het Bram Stoker Festival en de 125ste verjaardag van de beroemdste vampier ter wereld, Dracula. Ook is er het grootste Halloween festival van Europa, Derry Halloween. Daarnaast is er het Púca festival, dat de eeuwenoude Keltische tradities van ‘Samhain’ viert.

Dit zijn vijf tips en weetjes over Halloween op deze betoverende bestemming:

Bram Stoker Festival keert terug in Dublin en viert de 125ste verjaardag van Dracula (28-31 oktober)

In het jaar dat Bram Stoker’s gotische meesterwerk Dracula zijn 125e verjaardag viert, keert het Bram Stoker Festival terug naar Dublin na een onderbreking van twee jaar. De stad Dublin kleurt rood tijdens een weekend vol spanning en huiveringwekkende evenementen. Dit allemaal ter ere van Bram Stoker en de 125ste verjaardag van graaf Dracula.

Klik hier voor de leukste overnachtingen in Ierland

De beroemdste vampier ter wereld was de creatie van Dubliner Bram Stoker. Deze werd geïnspireerd door de stad en de verhalen van Ierland over de neamh-mairbh, de wandelende doden.
Als onderdeel van het Bram Stoker Festival vindt voor het eerst Borealis plaats, een unieke licht- en geluidsshow van de bekende Zwitserse artiest Dan Acher. Deze man brengt iedere avond tijdens het festival de magie van het noorderlicht naar Dublin. Deze gratis te bezoeken en betoverende show is te zien in de sfeervolle setting van de Upper Courtyard van Dublin Castle, waar Stoker zelf ooit werkte.

Ierland Halloween, Bram Stoker festival
©BramStokerFestival

5x de leukste uitjes in Dublin met kinderen

Derry Halloween – Europa’s grootste Halloween festival (28-31 oktober)

Een van de ‘go-to’ evenementen in Ierland is Derry Halloween. Dit is het grootste Halloween-festival van Europa. In meer dan 35 jaar is het Noord-Ierse festival uitgegroeid tot een van de bekendste Halloween vieringen ter wereld. Een ommuurde stad komt tot leven met oude geesten die je verwelkomen om deel te nemen aan de ‘Awakening the Walled City’.

Het festival biedt ook heerlijke culinaire routes met de meest trendy gerechten en streetfood, fascinerende musea. Maar ook kosmopolitische kunstgalerijen, fantastische livemuziek en geweldig vuurwerk. Adem de folklore en beleef het feest, terwijl Derry-Londonderry de paden van de Halloween-reizigers uit het verleden heropent en tegelijkertijd de blik richt op de toekomst.

Ierland Halloween Derry Halloween
©DerryHalloweenFestival

Dit zijn de 5 meest bijzondere filmlocaties in Ierland!

Púca verwelkomt de vreemde wezens van Samhain (28-31 oktober)

Het Púca Festival is gebaseerd op de oude Ierse en Keltische traditie van ‘Samhain’, de viering van de laatste dag van het oogstjaar. Dit grote feest met vuren en festiviteiten staat symbool voor het einde van de zomer en het begin van de winter. Ook dit jaar keert de geest van Púca weer terug naar het eeuwenoude oosten van Ierland en brengt meer kattenkwaad en vrolijkheid dan ooit tevoren.

Met dit spectaculaire, leuke en bovenaardse festival viert Ierland de oorspronkelijke geboorteplaats van Halloween. Levendig en eigentijds, maar toch sterk geworteld in traditie, vinden de evenementen plaats in de dorpen Trim en Athboy, midden in het eeuwenoude oosten van Ierland. ‘Púca’ is een gedaanteverwisselaar uit de Keltische folklore en een bekend personage in het Ierse verhaal over Halloween.

Ierland Halloween puca Festival
©PúcaFestival 

De Oscar voor beste hoofdrol voor een stad gaat naar…

Typische gerechten die met Halloween in Ierland worden geserveerd

Tijdens dit oogstfeest keren de geesten van de doden terug naar het land van de levenden. Griezelig, eng, onvoorspelbaar en een beetje raar. Zelfs het eten is uitzonderlijk. Wie stopt er nou een voorwerp in een fruitcake om de toekomst van de gelukkige (of ongelukkige) persoon te voorspellen?

Barmbrack is een traditioneel Halloween gebak waar een ring (over een jaar getrouwd), een stokje (een wandelstok die staat voor toekomstige reizen), een vingerhoedje (voor altijd een ouwe vrijster), een knoop (voor altijd vrijgezel), een munt (een leven lang rijkdom) en een stukje stof (een leven lang armoede) de toekomst voorspellen.

Maar ook Colcannon (een gerecht van aardappelpuree, gehakte boerenkool of groene kool en uien), Champ (aardappelpureegerecht met als ingrediënten melk, boter en gehakte bieslook of uien) en zoute haring horen bij de Ierse traditie van Halloween.

Halloween Ierland

Storytelling: spookachtige verhalen en tradities

Nu je weet dat de oorsprong van Halloween in Ierland ligt, zal het ook niet verbazen dat het eiland vele spookachtige verhalen ken. Van satanische sekten in de Dublin Mountains tot een middeleeuwse spookrivier en van een tragische aanstaande bruid tot een afgeslachte priester.
Ook in het eeuwenoude oosten van Ierland gaan tal van huiveringwekkende verhalen. In diverse kastelen als Leap Castle, Castle Roche, Kilkenney Castle, Castle Durrow en Duckett’s Grove schijnen de geesten van de overledenen nog steeds rond te dwalen. Hier vinden spannende verhalen met angstaanjagende tradities hun oorsprong.

Halloween Ierland

Meer lezen over Halloween?


Nog meer interessante artikelen