Halloween komt eraan en dat betekent: griezelen maar! Van ondergrondse bleke bottenverzamelingen en spookachtige spinnen tot felgekleurde duistere drankjes en zenuwslopende verhalen: dit is een kant van Frankrijk die je wellicht nog niet kent. Krijg je al kippenvel? Dan moet je misschien niet verder lezen:)

Eng eten en lugubere likeuren in Frankrijk tijdens Halloween

Bij een perfecte Halloweenavond hoort natuurlijk een prachtige pompoen. Dus pak je ketel en koken maar! Wat wordt het vanavond, pompoensoep of een ander gerecht met pompoen? Het is ook ontzettend leuk om je gerechten aan te kleden met zelf verzamelde paddenstoelen uit de Franse bossen. Als je geen expert bent op het gebied van smakelijke schimmels, dan kun je het beste met een gids op stap gaan. Die kan je ook vertellen hoeveel je mag meenemen, zonder de biodiversiteit aan te tasten. Momenteel is ook de appel in het seizoen, wat uitnodigt tot een heerlijk warme tarte tatin of een lekkere cake met appel. Hopelijk zijn het geen vergiftigde appels…

Wist je dat Frankrijk heuse toverdrankjes kent? Zo telt chartreuse wel 130 planten, kruiden en specerijen! Het recept is geheim en dat is misschien maar goed ook, want daarmee is de betovering verbroken.

Mysterieuze mythes en beangstigende beesten in Frankrijk

Als er één Franse regio is die wordt omgeven door magie en legendes, dan is het wel Bretagne. Zo is het nog altijd een raadsel hoe al die duizenden menhirs hier 5000 jaar geleden terecht zijn gekomen. Deze rechtopstaande stenen wegen immers meer dan een ton!

Frankrijk Menhir

Het bos van Brocéliande is het domein van feeën en elfen. Bovendien vinden de beroemde verhalen van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel hier hun oorsprong. In het bos van Huelgoat kun je op zoek gaan naar de Grot van de Duivel en bij de onheilspellende moerassen en veenvelden van de Monts d’Arrée dolen geesten rond van mensen die in de rivier de Elez zouden zijn gegooid als een enkeltje naar de hel. De Bretonse inwoners hebben een sterke fantasie! Of zijn het geen verzinsels…

bos van Brocéliande Frankrijk Kining Arthur

Frankrijk is ook de woonplek voor een aantal weerzinwekkende wezens. Geven de waterspuwers van de Notre Dame in Parijs je al rillingen? Kijk dan nog eens wat hoger: daar vind je een aantal monsters waarvan ‘La Stryge’ de beroemdste is. .

In Calais houdt een duizelingwekkend grote draak, ontworpen door het bedrijf La Machine in Nantes, de stad in z’n greep. Hij spuwt vuur, verspreidt rook via zijn neusgaten en heeft indrukwekkende vleugels. Echte dappere mensen kunnen een ritje op zijn rug wagen.

Calais draak Frankrijk

La Machine heeft ook nog een andere giga griezel gemaakt met wel acht poten: een spin! Deze vind je in de Galerie des Machines bij de voormalige scheepswerven van Nantes en diens parmantige poten worden door de medewerkers aldaar tot leven gebracht. Een andere grote (maar statische!) spin woont in het Château La Coste (Provence) en is gemaakt door kunstenares Louise Bourgeois. Op dit wijndomein tref je nog veel meer hedendaagse kunst tussen de wijnstokken; een bijzondere combinatie!

Angstaanjagende activiteiten in Frankrijk

In Parijs kun je helemaal in de Halloween stemming komen. Onder deze huiveringwekkende hoofdstad wachten namelijk de botten van zo’n zes miljoen Parijzenaren op je in de catacomben. Het zijn de resten van begraafplaatsen die sinds de achttiende eeuw vernietigd zijn. Mooi of macaber? Zie het met eigen ogen!

catacomben Parijs

Ook mag een bezoek aan de beroemdste begraafplaats ter wereld niet ontbreken: Père-Lachaise. Luister naar de ‘Danse macabre’ van Camille Saint-Saëns terwijl je hier rondstruint en je beleving is compleet.

Ook pretparken passen deze maand hun decoratie en activiteiten helemaal aan, zoals Disneyland Paris of Parc Astérix. Zo’n uitje zal je doen beven en bibberen!

Disneyland Parijs Halloween

Maar er is ook licht in de duisternis, zoals tijdens het Fête des Lumières in Lyon wanneer de inwoners kaarsjes voor hun ramen plaatsen en allerlei gebouwen en pleinen in de stad mooi worden verlicht, of tijdens het Festival des Lanternes in Occitanië waarbij duizenden lantaarns zorgen voor feeërieke taferelen. Ook het schouwspel ‘Alta Lumina’ in Les Gets is adembenemend en neemt je ’s avonds mee op een wonderlijke route door het bos.

Alta lumina halloween Frankrijk
© Laura bureau

Meer tips om te lezen

Nog meer interessante artikelen