Ik hoor het mezelf geregeld zeggen: ik ben een gevoelig typje. Ik hou niet van onrecht, ben altijd heel erg begaan met anderen en doe het graag goed. Hou van gezelligheid, maar ben ook zeker sfeer gevoelig. Mijn oudste zoon is net zo! Ik herken me zo in zijn struggles dat ik me er veel meer in ben gaan verdiepen en kan nu wel zeggen: Mijn kind is hoogsensitief en ik ook!

Mijn hoogsensitieve kind!

Als je het woord “sensitief” op zoekt in het woordenboek staat er overgevoelig achter geschreven. Maar wanneer ben je nu eigenlijk een gewoon gevoelig persoon en wanneer net een beetje meer en ben je hoogsensitief?

Mijn zoon is zeker meer gevoelig dan andere kinderen, een ontzettend mooie eigenschap maar het kan een zorgen voor wat struggle. Hieronder wat opvallende en mooie kenmerken van mijn gevoelige zoon

 • Ontzettend sfeergevoelig en begaan met anderen. Hij voelt ook altijd of er iets is, je merkt het nu hij ouder aan het worden is dat hij het vraagt maar eerder merkte je het heel erg in zijn gedrag. Zo kan hij ontzettend verdrietig worden als een ander dat ook is
 • Harde geluiden is niks voor hem, hij schrikt en kan helemaal in een krimpen
 • Hoe klein hij ook was, de kaartjes moesten altijd uit zijn kleren. Deze kriebelen of prikkelen
 • Heeft een ontzettend groot rechtsvaardigheid gevoel, een ontzettend mooie eigenschap maar soms op deze leeftijd lastig. Hij kan het niet loslaten en dit is voor hem zelf niet altijd gemakkelijk
 • Heeft een ontzettende oog voor detail
 • Is graag in de natuur
 • Veranderingen daar houdt hij niet van. Spontaan zijn kamer veranderen, dat kunnen we beter niet doen. Hij kan erg van slag zijn, al gaat het steeds beter nu hij aan het groeien is:)
 • Hij is erg perfectionistisch! Ik zal nooit vergeten, wat kleurde en tekende hij veel als kleuter. hele wanden hingen vol met zijn kunstwerken, tot hij bij de kleuters kwam en een vriendje in zijn ogen vele malen mooier tekende. Sinds die tijd komen er maar weinig knutsels en tekeningen op de muur te hangen uit zijn hand. Hij doet het gewoon weg niet meer omdat een ander het beter kan!
 • Hij doet graag alles goed. Maken van fouten doet hij liever niet, of hij doet het of niet. Een mooi voorbeeld is zijn Type cursus deze maakte hij elke week netjes en had er plezier in. Hij is erg computervaardig en op snelheid typen ging hem eigenlijk heel snel goed af. Toch duurde het heel lang voor hij de cursus had afgerond, wat bleek hij zag enorm op tegen de toets. Wat als hij deze niet zou halen? Hij was ontzettend bang om te falen..
 • Iedere ouder is wel eens boos op zijn kind, op strenge toon spreken tegen mijn gevoelige zoon heeft geen zin hij raakt dan alleen hier al van helemaal overstuur en weet dan uiteindelijk niet meer waar het over gaat. Een rustige gesprek op een rustige toon heeft veel meer zin bij hem.
 • Hij is erg diepzinnig. Maakt wijze opmerkingen en wil alles weten en stelt veel , heel veel vragen
 • Harmonie is heel belangrijk, voor wie niet zou je eigenlijk zeggen. Hij kan niet ontspannen als de sfeer niet goed is.

Welke kenmerken herken jij bij jouw kind?

Tips die je zouden kunnen helpen bij het omgaan van jouw hoogsenstieve kind!

Ieder kind is anders, zo ook gevoelige kinderen. Wat voor de een werkt, werkt voor een ander helemaal niet. Hieronder 15 mogelijke tips die je zouden kunnen helpen.

 • Lezen Lezen Lezen, het klinkt misschien als iets wat heel logisch lijkt maar uit ervaring weet ik dat velen het nog niet doen. Er zijn heel veel mooie boeken die je als ouder inzicht geven in jouw kind.
 • Lezen voor kinderen, ook kinderen als ze het eenmaal kunnen en begrijpen kun je laten lezen/ voorlezen over dit onderwerp. Zowel thuis als in mijn praktijk gebruik ik de boeken “draakje vurig “en Tijger Tijger, is het waar graag”. Draakje vurig is een mooi prentenboek vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes. Dit verhaal op rijm is een feest van herkenning voor alle enthousiaste en wilskrachtige heethoofdjes.

Het boek Tijger Tijger is het waar is een boek van Byron Katie. Een prachtig boek met een krachtige boodschap. De illustraties zijn heel levendig en magisch. Het tijgertje beseft dat de problemen niet door dingen worden veroorzaakt maar door zijn eigen gedachten. Een wijze schildpad stelt hem 4 vragen en als de tijger zijn gedachten gaat onderzoeken wordt zijn leven weer geweldig

 • Wees bewust van je stem geluid. Is iets wat makkelijker is dan in de praktijk haalbaar is en elk kind haalt wel eens het bloed onder je nagels vandaan. I je kind hoogsensitief dan voelen ze dit altijd heel erg.
 • Time outs werken niet. Ieder kind doet wel eens iets wat niet kan en dan zet je ze weleens op de trap. bij gevoelige kinderen kun je ze beter even uit de situatie nemen. Ga samen even rustig naar de gang of een andere ruimte en ga terug als je voelt dat het oke is. Je hoeft op deze momenten niks te zeggen maar er gewoon te zijn.
 • Ga Slaapkletsen! Slaapklets is een fantastisch boek dat je kunt gebruiken voor het slapen gaan. Het is even een momentje samen om de dag door te nemen. Even lekker je hoofd leegmaken voor het slapen gaan.
 • Probeer beschuldigingen te vermijden. Beschuldigen is natuurlijk nooit goed, maar bij hooggevoelige kinderen kan het kind zich ontzettend slecht voelen. Ga samen op zoek naar oplossingen.
 • Praat met elkaar! Praten is altijd goed, maar met deze kinderen is het goed om het eens te hebben over dromen en verlangens. Je kan hele mooie en diepgaande gesprekken voeren met deze kinderen. Neem er als ouder dan ook echt de tijd voor.
 • Maak samen een planning. Hoogsensitieve kinderen willen graag de regie en dit kan natuurlijk niet altijd. Maak samen een planning voor school of bijvoorbeeld de dag. De Checkpad zou zeker voor jongere kinderen een goed hulpmiddel zijn.
 • Ga lekker de natuur in! Het is heerlijk voor ieder mens om buiten te genieten en je hoofd leeg te maken. Jouw kind kan op deze manier ook het mooie van zijn of haar gevoeligheid ontdekken. Ze zijn gek op details en weten vaak nog heel goed een bepaalde geur te benoemen. Door een fototoestel mee te nemen en foto’s te maken kun je gebruik maken van creativiteit. Je zult zien hoe detail gericht kinderen kunnen zijn. Wandelen is voor ieder mens heerlijk en kan lekker mindful zijn!
hoogsensitief oog voor detail
 • Maak gebruik van etherische oliën. Etherische oliën zijn fijn om te gebruiken als ondersteuning. Het kan je helpen bij ontspannen, een betere focus en concentratie. Ook kan het ondersteunen bij een betere nachtrust. Wat belangrijk is dat etherische olie koopt dat 100% natuurzuiver is. Het is dan niet vermengt met chemische producten. Ik ben al een poos enorm nieuwsgierig naar de werking van oliën, je hoort er altijd zoveel goede verhalen over. Toch wist ik nooit waar te beginnen, tot ik in contact kwam met de leuke webshop van Pure by ME. Maud en Elke zijn 2 enthousiaste meiden (vrouwen) die met vol enthousiasme zijn gestart met een webshop vol met verschillende soorten oliën.
Etherische Olien hoogsensitief Pure by ME

Ze delen de leukste tips en blends en weten er ontzettend veel vanaf. Een mooi moment om kennis te maken met olie en wat deze voor je kunnen betekenen. Ik mocht een mooi pakketje ontvangen en eerlijk is eerlijk het is een feestje om open te maken. Ik kreeg een pakket met sprays voor hoogsensitieve kinderen, al zijn deze ook prima voor volwassenen inzetbaar en een rust in je hoofd roller.

 • Zet edelstenen in. Stenen en kinderen hebben altijd iets magisch. Vele kinderen hebben een schatkistje met schatten die ze hebben gevonden. Hier zullen ook heel veel steentjes in zitten. Hoe mooi is het om kinderen door middel van edelstenen een beetje te helpen door beter te slapen of te zorgen voor meer zelfvertrouwen. Zofijn maakt mooie armbanden voor kinderen en volwassenen om zich Zofijn te voelen. Het fijne van een armband met lavakralen is dat je hier een olie op kan druppelen wat kan ondersteunen bij gevoelige kinderen. Maar eigenlijk voor iedereen:)
 • De sterrenreis. De Sterrenreis is een reis voor kinderen en volwassen die ik aanbied in mijn praktijk.

De Sterrenreis, een ‘reis naar de ster in jezelf’! Een creatieve en talentgerichte ontdekkingsreis, waarbij kinderen vanaf 8 jaar op zoek gaan naar vragen als

De sterrenreis bij Xenia

Wat kan ik ?

Wie ben ik?

Wat wil ik?

 • Ga als ouders niet vergelijken. Het is iets wat we als ouders makkelijk doen. Jouw kind vergelijken met een ander kind. Doe het niet, ieder kind is anders en uniek op zijn of haar manier. Weet ook dat je jouw kind dagelijks om je heen hebt en een vriendje of vriendinnetje maar een middag.
 • Las rustmomenten in. Als je hoogsensitief ofwel gevoeliger bent voor prikkels dan zullen deze ook intenser binnen komen. Zorg na een drukke (school) dag even voor een momentje rust zodat jouw kind weer even tot zichzelf kan komen

Meer weten?

Ik weet niet alles maar heb door de jaren heen als moeder, als juf en als coach ervaring opgedaan welke ik met alle liefde deel met anderen. Ik bied in mijn praktijk trainingen, cursussen en workshops aan aan zowel online als offline.

Je mag me altijd bellen of mailen met vragen of opmerkingen! Wie weet ben ik van alles vergeten en heb jij nog aanvullingen over gevoelige kinderen of kinderen die hoogsensitief zijn!

Ik hoor het graag!

Lieve groetjes Xenia

Pinterest afbeelding mijn kind is hoogsensitief gevoelig

Nog meer interessante artikelen