Nog maar heel even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. De speelgoedboeken liggen al in de winkel en de kinderen zijn druk aan het knippen en plakken om de verlanglijstjes te vullen. En ik? Ik probeer ‘de schade’ van de overkill aan speelgoed in huis enigszins te beperken. Het is niet dat ik het mijn kinderen niet gun om te krijgen wat ze willen. De reden dat ik speelgoed wat aan banden leg, is dat ik niet geloof dat kinderen gelukkiger worden als ze meer speelgoed hebben. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor welk (en hoeveel) speelgoed je aanschaft om ervoor te zorgen dat je kinderen goed tot spelen komen. Zeker in coronatijd, waarin kinderen helaas regelmatig school moeten missen. Hoe dit precies zit? Deze blog gaat over de waarde van spelen en speelgoed. En natuurlijk krijg je ook een aantal tips!

De waarde van spelen

Spelen zorgt voor veel leermomenten. Het is wetenschappelijk bewezen dat spelen kinderen slimmer maakt. Elke speelactiviteit is weer een mooie gelegenheid om te leren en te ontwikkelen. Het helpt bij de ontwikkeling van de motorische- en sociale vaardigheden en de taalontwikkeling. Het juiste speelgoed op het juiste moment helpt een kind de vaardigheden aanleren waar het in zijn ontwikkeling aan toe is. Het is dus goed om te kiezen voor speelgoed wat past bij de fase van ontwikkeling van je kind en daarnaast ook de verschillende vaardigheden stimuleert.

Op het moment dat een kind te veel speelgoed heeft, dan komt het vaak niet meer tot spel. Het overziet de chaos niet. Het is goed om je kind als ouder een handje te helpen, door niet te veel speelgoed tegelijk aan te bieden. En moet je nog shoppen voor de feestdagen? Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden van speelgoed om zowel de motorische- , sociale- en taalontwikkeling te stimuleren:

Speelgoed om de motorische ontwikkeling te stimuleren

Baby’s spelen al snel met allerlei verschillende soorten voorwerpen. Voor baby’s kan het spelen met een lege fles de motoriek al bevorderen. Een dreumes is vaak urenlang zoet met het bouwen van torentjes met houten blokken of het stoppen van vormpjes in een vormenstoof. Peuters en kleuters kun je motorisch uitdagen met puzzelen, duplo en lego. Een andere aanrader zijn spelletjes als hamertje tik, de kralenplank en ‘Ik leer symmetrie’ .

Ik leer symmetrie
Meer informatie over “ik leer symmetrie “
vind je hier

Speelgoed om de taalontwikkeling te stimuleren

Er zijn veel verschillende soorten speelgoed die de taalontwikkeling stimuleren. Baby’s en peuters leren veel van muziekjes en korte opdrachten. Speelgoed met liedjes of speelgoed wat bijvoorbeeld de kleuren of cijfers benoemt zijn dan goed om in huis te hebben. Wanneer kinderen iets ouder worden kun je denken aan spelletjes als kwartet en ‘Wie is het?’. Ook het samenspelen van andere gezelschapsspellen of als ouder meespelen met het poppenhuis of de autogarage kan de taalontwikkeling van kinderen stimuleren.

kwartet is goed voor de taalontwikkeling

Voor leuke speelgoed om de taalontwikkeling te stimuleren klik je hier

Door op ontdekkingsreis te gaan met mijn eerste 100 woordjes, kun je de taalontwikkeling ook goed stimuleren.

Speelgoed om de sociale ontwikkeling te stimuleren

Vrijwel al het speelgoed biedt wel mogelijkheden om samen te spelen. Toch daagt het ene speelgoed meer uit tot interactie dan het andere speelgoed. Speelgoed wat kinderen uitdaagt tot interactie is bijvoorbeeld een poppenhuis, een speelkeuken, Playmobil, verkleedkleren, handpoppen en een speelhuisje in de tuin. Mocht je kind al wat ouder zijn, dan kunnen ook bordspelletjes enorm bijdragen aan de sociale ontwikkeling. Je kind leert winnen of verliezen, op zijn beurt wachten, delen en het opvolgen van regels.

Speelgoed wat je kind stimuleert tot nadenken

Heb jij een kind wat wel iets meer uitdaging kan gebruiken? Dan kan het heel interessant zijn om je eens te verdiepen in ‘Smart-games’. Deze spellen zetten aan tot het nadenken over en het kiezen van de juiste strategie om iets op te lossen, plannen en logisch denken. Je hebt ze al voor peuters en
kleuters (Smartmax) en ook voor oudere kinderen en volwassenen zijn er hele leuke smartgames op de markt.


Handige sites, tips en weetjes!

  • Op zoek naar een weekje of weekendje weg zonder risico? Bij CenterParcs kun je heel makkelijk jouw boeking annuleren. In deze tijd is dat natuurlijk heel fijn!
  • Wil je een leuk dagje uit? Via Tripper.nl of de webshop van het AD kun je tot wel 10 euro per kaartje besparen.
  • Geen zin om de deur uit te gaan om een boek, kadootje of iets anders leuks te kopen? Bol.com is altijd een goed idee!
  • De beste deals naar Disney boek je vaak via Oad.nl
  • Wil je jezelf of juist iemand echt verrassen met een nachtje of weekendje weg en moet het een verrassing blijven tot het laatste moment? Bij SRPRS.ME boeken ze een heerlijke verrassingstrip voor je!

Nog meer interessante artikelen