Is jouw kind ook nog niet zindelijk? Onderzoeken tonen aan dat kinderen vaak ’s nachts nog
in hun bed plassen. Met name bij jongens komt dit veel voor. Als je op vakantie gaat, wil je
liever niet dat je kind in het bed plast. Naast de schaamte die dit kan oproepen, is er ook niet
op iedere vakantieplek snel een wasmachine voor handen. Laat staan de kans op
doorlekken bij het matras.. Een uitkomst voor zindelijkheidsproblemen is dan de plaswekker.
Wat is een plaswekker?
Een plaswekker voor kinderen is een hulpmiddel om ’s nachts droog te blijven. Het bestaat uit een speciaal broekje met een vochtsensor. Bij een klein druppeltje wordt de sensor in actie gezet door een alarm af te geven. Hierdoor word je kind wakker en in een reflex zal de sluitspier van de blaas sluiten. Dan is het de kunst om zo snel mogelijk naar de wc te gaan om te gaan plassen.
Hoe werkt de plaswekker
Wat je met een plaswekker doet is het trainen van de sluitspier van de blaas. Als een kind wakker wordt door het alarm zal de sluitspier sluiten, op dat moment voelt een kind wat een volle blaas is. Door te oefenen met een plaswekker zullen kinderen oefenen en zal de sluitspier sterker worden. Kinderen zullen door de plas wekker te gebruiken, een volle blaas herkennen. Hierdoor weten ze dat ze wakker moeten worden, het nog even op moeten houden en moeten gaan plassen.
Het is wel belangrijk dat als je met een plaswekker gaat beginnen jouw kind gaat uitleggen wat er precies de bedoeling is. Trek overdag eens het broekje aan en kijk samen hoe het aan en uittrekken werkt. Test samen het alarmsignaal, zodat het kind ook weet van welk geluid het wakker zal worden. Het is ook fijn dat de wekker hard genoeg zal staan dat ook jij als de wekker gaat wakker zal worden. En zorg dat het kind wel echt wakker is, zodat het ook bewust met de training bezig is om het tot een succes te maken. Als het goed gaat, geef je kind dan een compliment tijdens jullie nachtelijke onderonsje, maar ook de volgende dag.
Plaswekker op vakantie
Je zit niet te wachten op vakantie op een nat bed, als de training nog is afgerond zul je de plaswekker ook mee moeten nemen op vakantie. Voor het trainen is het belangrijk dat het niet onderbroken zal worden , je kunt pas echt stoppen als het bedplassen over is.
Zeker op vakantie als je met elkaar in een tent slaapt of met elkaar op een kamer is het ideaal om met de plaswekker te oefenen. Je slaapt bij elkaar in een ruimte en zal zelf ook wakker worden van het alarm, je kunt dan ook zelf snel handelen met het wakker maken en het wakker op het toilet zetten.
Ervaring met de plaswekker
De plaswekker hebben we gebruikt voor ‘snachts. Overdag zijn 2 van de 3 kinderen zindelijk en de jongste is nog geen jaar, dus die mag nog gebruik maken van de luier. Wij hebben gekozen voor een plaswekker voor kinderen omdat het een medisch hulpmiddel is. Zoon van 6, slaapt ontzettend vast en is met geen mogelijkheid wakker te krijgen. Hier gaat het dan nog wel eens mis.
Voor het slapen gaan, moet er worden geplast en vlak voor het naar bed gaan, krijgt hij ook niks meer te drinken. Overdag drinkt hij weinig, ik moet hem vaak aansporen om zijn beker nog leeg te drinken. En toch is dat bed iedere nacht nat.
We zijn met de plaswekker gestart op vakantie, in heerlijk op een rustig moment. Het geluid van het larm stond zo hard, dat iedereen er wakker van werd. Ook onze zoon, wie normaal slaapt als een os. Even goed wakker maken en mee naar het sanitair gebouw om te plassen. Nu was een eigen wc wellicht wel handig geweest, maar een potje of plasemmer is ook ideaal op vakantie.
Thuis zijn we doorgegaan met de plaswekker en de wekker was niet meer hoorbaar. Niet omdat we ver van elkaar af lagen, maar omdat hij gewoon de hele nacht droog bleef. Geen eindeloze wasjes, wat voor mij ook niet vervelend is. Voor zijn zelfvertrouwen is dit ook heel erg goed, hij voelt zich prettiger en het gaan slapen ging ook minder moeizaam. Heel af en toe ging het mis, maar dat is niet erg. Hoort erbij! Een plaswekker voor kinderen raden wij zeker iedere ouder aan die te maken hebben met bedplasser!
Geen shortCode gevonden