Wij reizen heel wat af en zeker met onze camper vinden we het heerlijk om te roadtrippen. Maar in 10 dagen door Europa is een hele uitdaging, maar met dit strategische reisspel kan dit wel. Nu we in de koudere maanden zijn en onze camper op “stal” staat is het een perfect moment om dit spel uit te testen.

Het spel in 10 dagen door Europa

Er valt veel te ontdekken in Europa! Veel wegen leiden naar succes in dit spannende reisspel, je hoeft alleen maar de juiste te vinden. Wissel je kaarten slim en vind snel je weg door Europa om te winnen.

In 10 dagen door Europa gebruiken spelers landen- en transportkaarten om een route door Europa uit te stippelen. Het doel van het spel is om een reis van tien dagen door Europa te maken. De moeilijkheid is dat elke dag logisch moet aansluiten op de volgende. De eerste en laatste dag moeten een land bevatten. Op alle dagen daartussen moeten spelers landen- en reiskaarten gebruiken om een verbindende reis door Europa te maken.

10 dagen door Europa Megablue

Een tactisch en uitdagend spel

10 dagen door Europa klinkt niet alleen heel leuk maar wellicht ook een makkie. In de praktijk blijkt dit echt wel even anders. Je hebt je kaarten niet in de hand en laat dit nu net het spel zijn. Je mag om de beurt een kaart pakken en tot 10. Dan heb je de startkaarten compleet en kan de echte uitdaging beginnen. Per beurt zal je deze kaarten in het rekje zetten. Je zult dus goed moeten nadenken en op het bord moeten kijken waar het land ligt en welke landen er in de buurt liggen. Heb je de kaart neergezet, dan mag deze niet meer verplaatst worden!

Als alle startkaarten een plek hebben gekregen dan mag je om de beurt een kaart pakken van de trekstapel. Je mag deze kaart dan ruilen met 1 van de kaarten op je rekje om op deze manier de route kloppend te krijgen. Heb je echt helemaal niks aan de getrokken kaart? Dan mag je deze op 1 van de 3 aflegstapels leggen. Heeft iemand anders een goede kaart op de aflegstapel gegooid, dan mag je ook deze kaart pakken in plaats van een kaart pakken.

10 dagen door Europa Megablue

Verbindingen maken om te kunnen winnen

Je kunt niet elk land snel bereiken omdat ze ver van elkaar vandaan liggen. Er zijn verschillende verbindingen die je kunt gebruiken:

  • Te voet : je mag als speler te voet van het ene land naar een aangrenzend land reizen. De kaarten worden verbonden door ze naast elkaar op je bord/ rek te zetten. Ook de route van de veerboot mag je per voet afleggen net zoals een brugverbinding.
  • Per boot : je kunt per boot varen van het ene land naar et andere land door over zee of via een oceaan te gaan. Beide landen moeten wel verbonden zijn aan dit water.
  • Per vliegtuig : Je kunt een vliegtuig pakken om van het ene land naar het andere land vliegen met een zelfde kleur kaartje.

Liever een coöperatief spel? Bank Attack is dan echt een aanrader

Winnaar van het spel

De eerste speler die een reis van tien dagen voltooit, waarbij elke dag logisch aansluit op de volgende dag, is de winnaar. Dit spel dwingt je om je tegenstanders in te schatten, goed na te denken over je acties en soms je plannen volledig overboord te gooien en een nieuwe strategie te bedenken!

Tijdens het spel 10 dagen door Europa is het de bedoeling dat je jouw kaarten slim zal wisselen. Daarnaast is het belangrijk dat je logisch nadenkt en ook kijkt wat een tactische zet zal zijn.

De start van het spel is wel heel belangrijk en heb je niet helemaal in de hand. Want je trekt om en om jouw kaarten en je weet niet wat je tegenstanders zullen afleggen.

Ben jij degene die de juiste kaarten heeft gewisseld en jouw route door Europa als eerste in 10 dagen hebt voltooid mag je jezelf de winnaar noemen!

10 dagen door Europa Megablue

Wat vonden wij van het spel: 10 dagen door Europa

Reizen en dingen ontdekken vinden we allemaal leuk hier in huis. Ook het spelen van spelletjes worden wij blij van! Dit spel is dus een hele leuke combi om met beide bezig te zijn. Het spel is wel echt voor de oudere kinderen die al wat inzicht hebben en logisch kunnen nadenken.

Het bord bijzondere aan dit spel vind ik het bord. Het is een mooi en zeker ook leerzaam bord maar je gebruikt het niet zoals je gewend bent van een bord spel. Nu is het bord vooral belangrijk om de route te kunnen uitstippelen om zo jouw tactische spel als winnaar te kunnen voltooien.

Het is een leuk spel en leuk om te spelen. Leerzaam is het ook want je moet opzoeken waar de landen liggen om zo je route kunnen uitstippelen. Het is zeker een spel dat we een ander zouden aanraden!

Facts van het spel Bank Attack

  • 2- 4 spelers
  • Vanaf 10 jaar, maar met hulp kan eerder ook zeker
  • Strategisch spel
  • speelduur is ongeveer 30 minuten per spelronde
  • Te koop bij onder andere Bol.com of Amazon

10 dagen door Europa Megablue


Nog meer interessante artikelen