Wij zijn dol op het spelen van gezelschapsspelletjes. De vaste afspraak is dat we er in het weekend minstens één doen. Doordeweeks komt er met de zwemles, voetbal en andere activiteiten niet altijd wat van. Super leuk was het dan ook, toen we het spel ‘Drijfzand’ opgestuurd kregen. We hebben dit spel met 2 kinderen ( 6 en 5 jaar ) en 2 volwassenen gespeeld.

Het spel Drijfzand is aantrekkelijk vormgegeven

Het eerste wat opvalt: de doos en het spelbord zijn heel mooi vormgegeven. En ook leuk: er zijn 4 kleuren poppetjes. Deze bestaan uit onderdelen die je kunt afbreken of juist weer opbouwen. Dit geeft het spel een extra dimensie.

De poppetjes zijn stevig en vormgegeven in de kleuren rood, groen, blauw en geel. Daarnaast zijn er 2 dobbelstenen. Met de witte dobbelsteen gooi je als je stappen vooruit wilt. En met de groene dobbelsteen heb je kans dat je de krokodil gooit. Als je de krokodil gooit, kun je iemand op het spelbord zetten naar achteren laten zetten. Zo groot als diegene is. 

Aan de slag met het spel Drijfzand

We begonnen met elk een kleur poppetje uit te zoeken. Daarna mocht de jongste als eerste met de witte dobbelsteen gooien. Op het bord kom je deze onderdelen tegen:

  • Drijfzand – rol en zink : Ai, als je hier op komt met je poppetje moet je met de groene ‘drijfzand’ dobbelsteen gooien. Stel dat je 2 gooit, dan moet je 2 stukken van je poppetje verwijderen. Als je enkel de hoed nog had en je gooit 2 dan hoeven er geen stukken af. Je kunt dan met de hoed doorspelen. Het is gaaf als je de krokodil gooit. Dan kun je namelijk een andere speler het aantal stukken waaruit zijn poppetje bestaat, terug laten zetten!
  • Houvast: Als je op ‘houvast’ komt mag je 1 stuk aan je poppetje toevoegen. En als je al de volledige lengte hebt, blijft je ontdekkingsreiziger zo.
  • Rol en slip terug: De modder laat je rollen en terug glijden. Je gooit met de witte dobbelsteen, als je op rol en slip terugkomt. Deze dobbelsteen vertelt je hoeveel stappen je achteruit moet gaan op het spelbord.
  • Veilige rots: Heerlijk, de plek om even uit te rusten. Een speler die met de groene dobbelsteen gooit en dan een krokodil heeft, mag de ontdekkingsreiziger op de veilige rots geen stappen achteruit laten zetten. 
  • Zwier vooruit: Volg de pijlen en zwier een paar stappen vooruit! 
  • Trek een vriend hoog en droog: Je mag kiezen welke ontdekkingsreiziger je weer de kans geeft om zichzelf helemaal op te bouwen. Als dank mag je 1 deel aan je eigen ontdekkingsreiziger toevoegen.
  • Modderstroom: Oei, de modderstroom laat je glibberen en afglijden naar enkele zetten terug.
Drijfzand van Megableu

Dit vonden wij van het spel Drijfzand

Over het ontwerp en het spel is nagedacht. Er is een korte spelversie voor jonge kinderen. Deze versie gaat zo, dat je altijd met de witte dobbelsteen gooit. Stel dat je 2 gooit en je bestaat uit 3 stukken. Dan mag je dit bij elkaar optellen. Je zet dan 5 stappen vooruit.

Je kunt er ook voor kiezen om niet met de witte dobbelsteen te gooien, maar het aantal stukken waaruit je speler bestaat vooruit te gaan. Hier wordt een beroep op het strategisch denken gedaan. Als je stappen vooruit kunt doen en zo op een veilige rots komt, is dit een veiligere optie dan gooien en misschien met de modderstroom naar beneden komen.

We begrepen niet zo goed wat de cijfers op de groene dobbelsteen betekenden. Er staat naast een hongerige krokodil ook een aantal cijfers op. Als je de krokodil gooit, mag je de andere speler het aantal delen waaruit deze bestaat naar achteren laten zetten. Maar wat er gebeurt als je met de groene dobbelsteen gooit en een 1 of 3 gooit? Uit de beschrijving werden we ook niet zoveel wijzer helaas.

De spelbeschrijving is 4 kantjes, op A6 formaat. De delen van ‘modderstroom’ en ‘trek een vriend hoog en droog’ zijn visueel aangegeven en hebben goede uitleg. Tip: lees de uitleg meerdere keren door, wij hadden wel 3 keer lezen nodig voor we echt wisten wat de spelbedoeling was.

De kinderen vonden dit een heel leuk spel. Vooral als er iemand met de modderstroom uitgleed of je een andere speler eruit kon trekken. Maar ook hilarisch was het voor ze als ze hun vader of moeder ( in dit geval ) een paar passen terug konden laten zetten. Het spel kan best wel lang duren, omdat je zoveel uit kan glijden, terug moet in stappen of door een hongerige krokodil te pakken wordt genomen. 

Drijfzand van Megableu

We raden dit spel …

Aan! Zeker als je wat oudere kinderen hebt, komt er meer strategisch inzicht bij. En wordt het spel nog leuker. Voor jonge kinderen is het ook een leuk spel als je enkel de witte dobbelsteen gebruikt om zetten te zetten en de groene met het voordeel dat er een krokodil op zit.

Door het op – en afbouwen van de ontdekkingsreiziger blijven kinderen ook betrokken en lekker bezig. Het spel is stevig gemaakt en je kunt het ook met 2 spelers spelen. En dat is wel een voordeel want dat is niet snel bij andere spelletjes.

  • Het spel Drijfzand is onder ander te koop bij Bol.com

Ook leuk om te spelen:

Nog meer interessante artikelen