Peggy is weer back en deelt weer een heerlijk (en gezond) recept met ons. Een gezonde variant van de brownie. Een brownie met courgette! Wat? Ik hoor het je denken, ik zeg eerst proeven en dan geloven. Deze brownie variant kwam ik tegen op de website van Voed zo en geloof mij  deze zijn echt heeeeeeerlijk! De courgette proef je hierin eigenlijk niet in terug, wel proef je een (h)eerlijke intense chocolade smaak en is de brownie smeuïg van structuur.

Bakken is heerlijk om te doen en zeker ook om iets te maken wat niet zo vanzelfsprekend is.

brownie met courgette

Wat heb je nodig?

Voor de brownie

  • 250 gram geweekte dadels,
  • 100 gram amandelmeel,
  • 75 gram (rauwe) cacaopoeder,
  • 100 gram geraspte rauwe courgette,
  • 2 eieren,
  • 200 gram kokosolie of olijf/zonnebloemolie,
  • snufje zout,
  • 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • 75 gram walnoten
  • Bakblik

Eventueel voor de topping

  • 1 a 2 schepjes geraspte kokos
  • 50 gram rauwe chocoladereep (zonder suiker)

brownie met courgette

Hoe maak je het?

  1. Week de dadels in water, ongeveer 20 minuten, maar langer mag ook.
  2. Verwarm de airfryer op 160 graden/ verwarm de oven voor op 180 graden
  3. Ga aan de slag met het raspen van de courgette.
  4. Bekleed alvast een ovenschaal of bakblik met bakpapier.

Op deze manier is al het voorbereidende werk klaar en dan kunnen de brownies gelijk gemaakt worden!

  1. Meng de dadels, kokosolie (olie) en eieren in een blender of keukenmachine.
  2. Voeg daar vervolgens de amandelmeel, cacao, snuf zeezout en bakpoeder aan toe en zet de blender/keukenmachine nogmaals aan tot het goed vermengd is.
  3. Roer ten slotte de courgette en walnoten erdoor (of pulseer een paar keer met de keukenmachine, maar let op: hak de walnoten niet te fijn!).
  4. Stort het mengsel in het bakblik en zet in de airfryer/ oven, voor ongeveer 30 minuten.10 minuten laten afkoelen in de oven en haal het er daarna uit. Haal de brownie uit het bakblik en laat op een rooster wat afkoelen.

Nu kunt je aan de slag met de decoratie: smeer de brownie vol met gesmolten chocolade en bestrooi de randen (of de hele brownie) met wat geraspte kokos.

Deze brownie is zowel gluten- als lactosevrij en bevat geen geraffineerde suikers.

Heb je het recept van de kwarkbollen al gezien? Of die van de cake met avocado?

Nog meer interessante artikelen

11 reacties

  1. Als yogadocente ben ik erg blij met zulk soort recepten. Er zijn veel mensen met een gluten probleem of mogen, kiezen voor geen suikers enz. Dit maakt het snoepje bin de thee na de les zoooo leuk en fijn. Ik ga dit maken lijkt me heerlijk. Verander de chocolade in suikervrije.????????

    1. Wat leuk om te horen! Wij hebben in huis helaas meerdere allergieën , heerlijk om ook daar lekkere dingen voor te maken!

  2. Vandaag gemaakt lekker van smaak, alleen valt uit elkaar, iemand een idee wat ik hier aan kan doen?

    Heel bijzonder met de courgette die proef je inderdaad helemaal niet meer terug
    Groetjes,
    Karin

  3. Wat een aparte combinatie! Het ziet er wel erg lekker uit, weet niet of ik dit zelf zou maken/proberen x

  4. Wauw wat een bijzondere combinatie. Als ik het niet zou weten, en ik zie het duidelijk niet, dan zou ik het wel proeven. Anders niet.

  5. Wat bijzonder, met courgette. Deze variant ken ik nog niet. Misschien dat ik het wel een keer ga proberen, we hebben eigenlijk altijd wel courgette in huis en ik ben nu toch wel nieuwsgierig geworden…

  6. Ziet er erg lekker uit zeg! Ik ben zelf niet zo van de courgette, dus ik houd het bij een gewone brownie. Maar een goed alternatief voor de mensen die gezond doen!

  7. Hoewel het echt waanzinnig gezond oogt, geloof ik niet dat dit iets voor mij is. Wel goed als je een alternatief zoekt voor de standaard brownie met roomboter en misschien wel wat stukjes chocola erin.

Reacties zijn gesloten.